Neizvjesna sudbina splitskog škvera

31.10.2022.

17:25

Autor: Ivana Šilović/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Splitski škver

Splitski škver

Foto: Ivana Ivanovic / Pixsell

Nastavlja se agonija Brodosplita. Visoki Trgovački sud obustavio je predstečajnu nagodbu na temelju prijave povjerenika Matea Puljića. Ustanovio je da je brodogradilište i tijekom predstečajnoga postupka isplaćivalo sredstva vanjskim suradnicima, što prema stečajnom zakonu nije dopušteno.

Iz Splita javila se reporterka HTV-a Ivana Šilović te rekla kako je još neizvjesna sudbina splitskog škvera.

- Za desetak dana saznat ćemo hoće li se nad ovom tvrtkom pokrenuti stečaj. U nekim dobrim vremenima, na vrata bi ulazilo na tisuće ljudi, a posljednjih godina tek nekoliko stotina. Vlasnik Debeljak želi nastaviti svoju proizvodnju, ali konačno rješenje donijet će trgovački sud, rekla je.

- Situacija kao što je sad je neodrživa, to moraju reagirati i Vlada i resorno ministarstvo jer ovo ne vodi nigdje. Ove dizalice stoje mjesecima pitanje je tko će to opet moći pokrenut. Ujutro se čuju ptičice, radnika nema puno, rekao je Joško Franić, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Split.

- Nepravedno smo se našli u ovoj situaciji. Ne odustajemo od brodogradnje u Splitu, gašenje nije naša opcija jer smo pokazali da možemo profitabilno i kvalitetno proizvoditi brodove veće dodatne vrijednosti i da se isplati veća brodogradnja u Splitu. Stečaj nikad nije bila opcija, naglasio je Josip Jurišić, glasnogovornik Brodosplita.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!