Neizvjesna sezona u Zadarskoj županiji

20:40 / 09.07.2021.

Autor: Kristina Štrbac/Dnevnik/IMS/HRT

Turisti u Zadru

Turisti u Zadru

Foto: HTV / HRT

U Hrvatskoj je trenutačno oko 640.000 turista, a naša je zemlja na najnovijoj karti Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti i dalje u zelenoj zoni, što daje nadu da ćemo ipak imati koliko-toliko normalnu špicu sezone. I u Zadarskoj županiji, koja već danima bilježi najveći broj novozaraženih, turistički pokazatelji znatno su bolji nego lani, no sezona protječe uz golemu neizvjesnost koju donosi svaki novi dan.


U ovih nekoliko mjeseci treba zaraditi za cijelu godinu, pa turističku i epidemiološku situaciju osobito budno prate iznajmljivači.

- Očekivali smo bolju sezonu, no nažalost sve ove okolnosti koje su nas zadesile otežavaju cijelu situaciju. Živimo doslovno iz dana u dan ne znamo što nas čeka sutra, rekao je Danijel Radeta, predsjednik Udruge privatnih iznajmljivača Grada Zadra.

Broj zaraženih tjednima ima dvije znamenke. Na snazi su mjere zabrane održavanja svih vrsta koncerata sa živom glazbom i događaje na otvorenom gdje nije moguće kontrolirati nazočne. Prvi vikend srpnja donio je dobre turističke rezultate.

- Oko 32.000 noćenja, što je bilo zaista obećavajuće. Međutim novonastala situacija je takva da se moramo se svi skupa pripremiti da će se odraziti u ovih 15 dana, rekao je Mario Paleka, direktor Turističke zajednice grada Zadra. Uputio je apel građanima i svima koji se bave turizmom i turističkim sektorom da se procijepe kako bi ostavili dojam poprilično sigurne destinacije. 

Gosti uglavnom kažu kako se osjećaju sigurno.

Četrdeset posto bolji lipanj naspram prošle godine bilježe u županijskoj turističkoj zajednici. Ali budućnost je neizvjesna.

- Nismo postigli dobru procijepljenost. Očekivali smo prema najavama, kada je došlo cjepivo, da ćemo do kraja lipnja biti sigurni. No evo dešava nam se da imamo malo poveći broj zaraženih što nije dobro za naša emitivna tržišta, ističe Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

I niži brojevi dovele su nas na narančastu listu Instituta Robert Koch koji se pozorno prati u Njemačkoj. Nitko ne želi da se ponovi scenarij iz prošle godine i turistička sezona naglo prekine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!