17:38 / 21.05.2018.

Autor: S.M./HRT

Neizvjestan sutrašnji sastanak dobavljača s Peruškom

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja izjavila je kako smatra da će se stečajem mnogo više izgubiti nego da se postigne dogovor.
U Krašu je održan sastanak Upravnog odbora Udruge dobavljača Agrokrora, a kako se neslužbeno doznaje, upitan je njihov odlazak na sastanak s izvanrednim povjerenikom Fabrisom Peruškom, koji je predviđen za utorak.

Na sastanku, kako se moglo neslužbeno čuti, nije postignut napredak o pitanjima unutar procesa postizanja nagodbe koja su za dobavljače sporna te nije sigurno hoće li se oni uopće odazvati na sastanak s Peruškom predviđen za sutra. Inače, doznaje se, Peruško se danas susreo s dobavljačima.
Srž problema je, kako se doznaje, stav dobavljača da se predloženim tekstom nagodbe pogoduje pojedinim vjerovnicima, pri čemu se spominje ruski Sberbank tj. aranžmani sa zamjenom dionica i eventualnim novim roll-up kreditom.

Tu su i druga pogodovanja te se čini da se s posebnim skupinama vjerovnika žele postići posebni dogovori, a to nije u duhu zakona o izvanrednoj upravi, neslužbeno se doznaje.

Kako piše Večernji list, Sberbanku se nudi zamjena dionica Mercatora s udjelima u novom Agrokoru. Naime, Sberbank posjeduje 18 posto dionica Mercatora koje je stekao ovrhom. Agrokor bi preuzeo te dionice pa bi imao oko 80 posto udjela u Mercatoru, a ruska banka pojačala bi utjecaj u vlasništvu koncerna. Sberbanku se nudi i ulazak u roll-up aranžman s 80 milijuna eura.

Neslužbeni izvor ustvrdio je kako dobavljači situaciju ocjenjuju ozbiljnom, kako zbog opisanih spornih pitanja, tako i zbog sve izraženijeg vremenskog tjesnaca, jer rok za sklapanje nagodbe isječe 10. srpnja.

Dobavljači su objavili priopćenje u kojem stoji da je zaključeno da Udruga dobavljača i dalje podržava nagodbu u okvirima dogovorenog i potpisanog teksta Načelnih uvjeta kojeg je potpisao i Sberbank, a sve eventualne dopune moguće je prihvatiti jedino ako se usuglase s predstavnicima svih vjerovnika, a ne jednostranim dogovorima Izvanredne uprave.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je, uoči znanstvenog skupa o poreznom sustavu, odgovarajući na pitanja novinara, da ga zbog afere Hotmail još nije kontaktirao nitko iz Državnog odvjetništva RH. Novinari su ga pitali i može li nagodbu u Agrokoru donijeti privremeno vjerovničko vijeće te hoće li zbog toga biti posljedica, na što je on kazao da ije prava adresa za to te kako treba vidjeti što piše u Zakonu o izvanrednoj upravi, što kaže to vijeće i izvanredna uprava. Ponovio je također i da cijeli proces gleda isključivo iz perspektive ukupnog gospodarstva, interesa poreznih obveznika i samog proračuna. 

Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja izjavila je kako smatra da će se stečajem mnogo više izgubiti nego da se postigne dogovor. Ako se firma zatvori oni će otići u stečaj, a tko se nije uspio restrukturirati izaći će na površinu i neće ga biti na tržištu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!