NEK: Remont u završnoj fazi, ali će povratak na mrežu kasniti nekoliko dana

28.10.2022.

15:28

Autor: T.D./HRT/Hina

Nuklearna elektrana Krško

Nuklearna elektrana Krško

Foto: Marko Prpic / Pixsell

Remont Nuklearne elektrane Krško (NEK) u završnoj je fazi, ali će zbog problema sa zamjenom visokotlačne turbine zbog kvara na dva specijalna stroja, priključenje nuklearke na mrežu kasniti nekoliko dana i očekuje se početkom drugog tjedna u studenome, izvijestili su u petak iz NEK-a. 


Redovni remont NE Krško je započeo 1. listopada i trebao je trajati do srijede, 2. studenoga, no iz nuklearke danas najavljuju da će povratak elektrane na mrežu "kasniti nekoliko dana".

Kako navode u priopćenju, povratak elektrane na mrežu planiran je u drugom tjednu studenoga.

Pritom ne preciziraju kada bi to moglo biti, dok slovenska novinska agencija STA u izvješću o današnjem posjetu slovenskog premijera Roberta Goloba nuklearci prenosi izjavu direktora NE Krško Stane Rožmana, koji očekuje da nuklearka bude priključena na mrežu oko 7. studenoga. 

Radnici na remontu rade 24 sata dnevno, pa Rožman vjeruje da će elektrana biti na mreži oko 7. studenog, prenosi STA.

Iz nuklearke u današnjem priopćenju ističu da ekipe suradnika Nuklearne elektrane Krško i ugovornih partnera s velikom predanošću obavljaju remontne aktivnosti - na održavanju, testiranju opreme i sustava te osuvremenjivanja, uz opasku kako je velik broj aktivnosti na remontu već završen. 

Pritom ističu kako su u reaktorskoj posudi instalirani gorivi elementi za sljedeći gorivi ciklus, koji će trajati do proljeća 2024. godine. 

Povratak elektrane u pogon početkom drugog tjedna u studenome

- Pri projektu zamjene visokotlačne turbine, koja je ključna komponenta pri pogonu i opredjeljuje dužinu trajanja remonta, a ugovorni partner trebat će više vremena nego li je planirao. Zajedno s njim, u NEK-u se usredotočujemo na završetak radova i uspostavu uvjeta za povratak elektrane u pogon, koji je predviđen početkom drugog tjedna u studenom, navode iz nuklearke.

Pritom objašnjavaju kako je do problema došlo pri zamjeni visokotlačne turbine, a zbog kvara na dva specijalna stroja. 

Zbog toga će povratak elektrane na mrežu kasniti nekoliko dana, ponavljaju iz nuklearke. 

Rožman: Nuklearna elektrana trebala bi se uskoro uključiti na mrežu 

- Obnova Nuklearne elektrane Krško protekla je većim dijelom bez problema, rekao je u petak dugogodišnji direktor Nuklearne elektrane Stane Rožman najavivši skori početak rada nakon remonta.

Do određenog zaostanka došlo je jedino u zamjeni visokotlačne turbine zbog kvara na dva specijalna stroja. Prema Rožmanovim predviđanjima, nuklearka će ponovno biti priključena na elektroenergetsku mrežu oko 7. studenog.

- Na dobrom smo putu da se uskoro vratimo u mrežu i da nastavimo sa stabilnom opskrbom kao i do sada, rekao je Rožman.

Po njegovim riječima, obnova, koja je započela 12. listopada i trebala trajati do 2. studenoga, uz iznimku jednog slučaja, teče besprijekorno i glatko. Stanje materijala i opreme je odlično, pa će se postrojenje, koje završava svojih prvih 40 godina rada, vratiti u sustav u izvrsnom stanju.

Prema riječima direktora, elektrana je spremna za još 20 godina rada, a uspostavljene su i sve potrebne procedure za produljenje njezina rada do 2043. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!