Nekad najveće uzgajalište pastrve sada odlagalište otpada

03.02.2020.

16:21

Autor: Anita Markovina Radnić/HRT

default error photo
Na izvoru bistre Rude, u 240 bazena, ribe odavno nema.
Odgovor stane u tri riječi - privatizacija, dugovi i stečaj. Čak ni Općina Otok, kojoj Ruda pripada, ne može učiniti mnogo. Otkad je stupio na dužnost, načelnik se još nije uspio sastati sa stečajnim upraviteljem iz Zagreba! Slučajem se sada bavi i općinska odvjetnica kako bi ribnjak ponovno počeo s radom, a mladi dobili dovoljno dobar razlog za ostanak u mjestu. 

Nekad najveće uzgajalište pastrve - danas odlagalište otpada. Na izvoru bistre Rude, u 240 bazena, ribe odavno nema. 

- Izvozila se pastrva i bilo je odlično, svi smo živili, svi guštali, čak smo i mi doli više ribe lovili, mogli smo ulovit više ribe ispod u rijeci dok je ovaj ribnjak radio, a danas ništa - samo propada! Same zidine, trava raste, smeće kupi se. Nema ništa, ovo je netko uništio, ističe Josip Crljen iz Ruda.

Jedan od najboljih ribnjaka u Europi privatiziran je devedesetih; vlasnici su se mijenjali, dugovi su rasli, otvoren je stečaj. Sa stečajnim upraviteljem načelnik općine Otok više se puta pokušao sastati, ali bez uspjeha. U čemu je problem?

- Koga god pitamo-nitko ne zna!, kaže Miše Kamber iz Ruda.

- Ovom prilikom pitam sve vas, sve institucije - zašto ste dozvolili da jedno ovakvo ribogojilište pastrve postane devastirano, upitao je Marino Marijnović iz Ruda.

Hrvati godišnje pojedu prosječno osam kilograma ribe, od toga samo kilogram slatkovodne - u svakom slučaju- premalo. Taj podatak muči mlade iz Rude, odlučili su stvar pomaknuti s mrtve točke, kakogod.

- Ovakav kompleks zjapi prazan. Kad pogledate - tu bi slobodno trideset, četrdeset mještana moglo raditi, tvrdi Marino Marijnović.

U kraju koji nije imun na iseljavanje pisali su i premijeru, ali odgovora nema.

- Ne virujen da ovakav projekt nema budućnost. Danas kad smo u Europi, kad možemo iz europskih fondova izvuć neka sredstva za obnoviti ovo. To me stvarno dira, dodaje Marino Marijnović. 

Deset godina nemoćno gledaju kako im prevrijedan resurs pred očima propada, ne bude li reakcija, spremaju veliki prosvjed. Od ponovnog otvaranja ribnjaka, poručuju, neće odustati. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!