Neki građani privremeno bez povrata poreza

17.06.2021.

20:00

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/IMS/HRT

Porezna uprava Zagreb

Porezna uprava Zagreb

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Mnoge tvrtke će se, unatoč državnim potporama, dugo oporavljati od posljedica pandemije, a neke od njih već se osjećaju i kada je riječ o povratu poreza građanima. Naime, Porezna uprava izdala je gotovo  675 tisuća rješenja za povrat poreza, no pritom je 21.500 građana dobilo obavijest da novac neće dobiti sve dok njihovi poslodavci ne ispune svoje obveze.


Prema podacima s kraja svibnja, država je isplatila 1,6 milijardi kuna povrata poreza. No za dio građana povrat u ovom trenutku nije moguć.

Iz priopćenja Porezne uprave: "Rješenja nisu izdana za 21.472 obveznika nad čijim isplatiteljima primitaka i dohodaka isplaćenih poreznom obvezniku po osnovi nesamostalnog rada i drugog dohotka provode postupci u cilju naplate potraživanja po osnovi istih."

Poslodavci se slažu da je riječ o problemu koji treba riješiti, ali ističu da je u pandemiji primarni cilj bio očuvanje radnih mjesta.

- Porez još nije uplaćen jer su pojedine tvrtke u pandemiji optirale da doprinose plaćaju s odgodom ili obročno te za to postoje određeni rokovi, kao i rokovi za povrat tog poreza, kaže Damir Zorić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Stručnjake takva situacija iznenađuje, ističu da se obračun povrata poreza može raditi samo na temelju poreza koji je već plaćen.

- Ako je tvrtka predala dokumentaciju da je plaća već isplaćena, što znači da je u tom trenutku podmirila i porez i prirez, tada radnik stječe pravo na povrat. Ako se to nije dogodilo pa su predani pogrešni podaci, tada poslodavac mora prvo ispraviti te podatke koje je predao Poreznoj upravi, objašnjava Đurđica Mostarčić, porezna stručnjakinja.

I dok neki duguju državi, dio poslodavaca morao je vratiti potpore za očuvanje radnih mjesta. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, tvrtke su dosad vratile 246,5 milijuna kuna dobivenih potpora za očuvanje radnih mjesta jer se ispostavilo da na njih u konačnici nisu imale pravo. Velik je to novac, no ipak samo kap u moru od 11 milijardi kuna, koliko je država dosad izdvojila.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!