21:03 / 21.01.2021.

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Nekoliko velikih tvrtki izlazi iz HUP-a

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Nekoliko moćnih tvrtki poput Orbica, Adris i Fortenova grupe napustilo je Hrvatsku udrugu poslodavaca. Nezadovoljni su njezinim radom, no ne otkrivaju prave razloge. Čelnici HUP-a kažu da su više zaokupljeni izborom novog vodstva.
Raskol u Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Nekoliko moćnih tvrtki poput Orbica, Adris i Fortenova grupe napustilo je udrugu. Nezadovoljni su njezinim radom, no prave razloge ne otkrivaju. Čelnici HUP-a nisu previše zabrinuti, kažu da su više zaokupljeni izborom novog vodstva nakon iznenadnog gubitka dosadašnjeg predsjednika Marina Pucara.

➡️ Zorić: Bili su na funkcijama u HUP-u, a sad kažu da tamo ništa ne valja
➡️ Na sudovima više od milijun neriješenih predmeta
➡️ Puljašić na meti istražitelja

Tužbe, ostavke, previranja, nagomilalo se toga u Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Novo iznenađenje je izlazak nekih moćnih članica iz udruge. Pred kamere nitko ne želi, no putem medija vlasnik Orbica poručuje: "U HUP-u je kaotično stanje, do sada su iz udruge istupile čak 34 kompanije."

Iz Adrisa stiže šturo priopćenje:

"HUP je interesna i dragovoljna udruga. Kako vrijednosti koje naša tvrtka promiče nisu najbolje zastupane, odlučili smo istupiti iz udruge."

Fortenova grupa je s više od 50 tisuća zaposlenih naš najveći poslodavac no razloge razilaženja s udrugom još ne otkrivaju. Čelnik Atlantic grupe podržava krovnu udrugu.

- Čini mi se neprimjerenim da ljudi koji su bili na važnim pozicijama u HUP-u danas izlaze s puno negativnih poruka o udruzi a da ne prepoznaju minimum vlastite odgovornosti, izjavio je Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Grupe i član Savjeta HUP-a.

Raskol se očito dogodio. Znakovito je da je i bivša predsjednica HUP-a i vlasnica pulskog Tehnomonta istupila iz udruge.

- Snaga HUP-a je u 30 granskih udruga i više od 6 tisuća članova. Čelnici smatraju da je izlazak tri doista velika poslodavca pravo iznenađenje, no da neće narušiti ugled i opstojnost ove dobrovoljne gospodarske udruge, kaže Zvjezdana Heina.

Sutra se sastaje Vijeće HUP-a, a prema medijskim napisima nezadovoljni poslodavci razgovarat će u ponedjeljak, kada se očekuju i njihove izjave.
Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!