10:40 / 21.05.2019.

Autor: HRT

Nekretninski rast cijena - kamo će nas to dovesti?

-

-

Foto: - / -

Je li to uvod u novu recesiju i kada možemo očekivati stabilizaciju cijena u Studiju 4 pitali smo Dubravka Ranilovića, predsjednika Udruženja poslovanja nekretninama.
Što god mislili ili govorili, cijene nekretnina u Hrvatskoj već mjesecima divljaju. U tri godine četvorni metar stana skuplji je u prosjeku za 300 eura. Dakle cijene novih stanova rastu bez kontrole od 2016. Je li to uvod u novu recesiju i kada možemo očekivati stabilizaciju cijena u Studiju 4 pitali smo Dubravka Ranilovića, predsjednika Udruženja poslovanja nekretninama.

Rekao je da je kriza na tržištu nekretnina postojala od 2008. do 2015. Tu se zaustavio pad prometa nekretninama, što je još bitnije od cijene. Cijena je tu počela rasti zbog više faktora. Vrlo male kamate, gospodarske okolnosti, akumulacija potražnje kroz cijeli taj period i jednim dijelom subvencije, rekao je.

Naglasio je da ipak bitno više raste tražena cijena nego realizirana.

- Novogradnje koje kao projekti prolaze su one u širem centru grada, iznimno visoke kvalitete. I naravno ne govorimo o cijeloj Hrvatskoj, to je 6,7 županija, istaknuo je.

- Onih kriznih godina sve je raslo. I loši i dobri stanovi. Imate u Zagrebu područja u kojima uopće cijena ne raste. Kriza je donijela jednu dobru stvar. Odnosi na tržištu stavljeni su u nekakav realni paket. Kupci su itekako pametniji i gledaju kvalitetu. Recimo da nekretnine dobivaju neke svoje vrijednosti. Nije baš da sve raste i da se sve može prodati. Zapravo su izrazito visoke cijene iznimke. Ne treba generalizirati, naglasio je.

- Činjenica je da cijene rastu, da je promet ipak porastao, ni blizu koliko cijene prate. Očito da tržište ne odgovara baš dobro na porast cijena. Jer kad cijene rastu, onda su svi pozvani da dignu cijene. Mađutim, samo će neki to ostvariti na tržištu, istaknuo je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!