Nema stečaja Brodosplita, uplatio je oko 24 milijuna eura

23.03.2023.

Zadnja izmjena 19:20

Autor: P.F./Hina

Brodosplit

Brodosplit

Foto: HRT / HRT

Račun Brodosplita je deblokiran i stečaj obustavljen, pa se u petak na Trgovačkom sudu u Splitu neće održati najavljeno zakazano ročište za otvaranje stečaja, doznaje se na sudu.

Kako je Hini potvrdila predsjednica splitskog Trgovačkog suda Franka Buzov, obustavljen je postupak za otvaranje stečaja Brodosplita s obzirom da su na račun uplaćene neizvršene osnove od 23,8 milijuna eura.

Oglasio se i Brodosplit, objaviši sudsko rješenje o obustavi postupka za utvrđivanje razloga za stečaj.

- Ne odustajemo od brodogradnje i radimo na normalizaciji poslovanja Brodosplita. Osigurali smo sredstava za redovno poslovanje, odblokirali račun, a time i otklonili razlog za pokretanje stečajnog postupka. Iz tog razloga je ročište za utvrđivanje stečajnih razloga sazvano za petak 24.03.2023. otkazano. Uskoro ćemo osigurati financiranje projekata u tijeku koji su obustavljeni zbog više sile, odnosno posljedica rata u Ukrajini. Na žalost, u posljednjih godinu dana smo izgubili dva ugovora, ali imamo projekte u tijeku i ugovoren brod za Storyline, što popunjava naše kapacitete do 2027. godine, kažu u Brodosplitu.

Fina je podnijela prijedlog za stečaj Brodosplita koji je na sud stigao 10. ožujka, a objavljen je i na eOglasnoj ploči, pa je za 24. ožujka u 10 sati bilo najavljeno ročište radi očitovanja o prijedlogu za otvaranje stečaja.

To je uslijedilo nakon što je Visoki trgovački sud (VTS) odbio žalbu vlasnika Brodosplita Tomislava Debeljaka na odluku splitskog Trgovačkog suda o pokretanju novog predstečajnog postupka. VTS je dao za pravo sucu Ivanu Čuliću da nakon obustave postupka predstečajne nagodbe po službenoj dužnosti nastavi voditi postupak kao da je podnesen prijedlog za otvaranje stečaja nad Brodosplitom.

VTS smatra da se stečaj može zaustaviti samo dokazima o likvidnosti i podmirenju obveza prema vjerovnicima.

Pappo: Poteškoće zbog rusko-ukrajinskog sukoba


Izjavu je dao Darko Pappo, član Uprave DIV grupe, u sklopu koje je i Brodosplit.

- Do stečaja neće doći, što smo mi zapravo cijelo vrijeme i najavljivali, obzirom da smo osigurali potrebna sredstva na međunarodnom financijskom tržištu kako bi odblokirali račun, a blokada računa je zapravo bio jedini razlog zakonom utemeljen za pokretanje stečaja. Htio bih samo naglasiti da do ovih teškoća nije došlo zbog toga što je poslovanje bilo loše nego jednostavno zbog više sile, koja se dogodila zbog rusko-ukrajinskog sukoba i prekida financiranja koji je uzrokovan prema banci čiji smo mi bili klijenti i čime smo financirali dva projekta, rekao je Pappo.

Sutkinja Buzov: Brodosplit izašao iz blokade, nema stečaja


Predsjednica trgovačkog suda u Splitu Franka Buzov potvrdila je kako je ročište koje se trebalo u petak održati zbog prijedloga stečaja Brodosplita otkazano, jer je Brodosplit danas izašao iz blokade. Brodosplit je izašao iz blokade s obzirom da mu je žiro račun deblokiran, a to znači da je s današnjim danom postao sposoban za plaćanje, izjavila je Buzov.

- To je razlog zbog kojega je stečajni sudac obustavio prethodni postupak i otkazao ročište za sutra. Brodosplit je 9. ožujka bio blokiran za nešto manje od 24 milijuna eura i bio je 120 dana u blokadi, kazala je Buzov.

Izvijestila je i da je odbačena prijava u drugom postupku kojega je pokrenula Fina radi 120 dana neprekidne blokade u iznosu manjem od 24 milijuna eura, s obzirom da je stečajni dužnik sposoban za plaćanje i više ne postoje stečajni razlozi, a drugi pokrenut prošle godine je obustavljen.

- Na našem sudu više nema nikakvog postupka u vezi Brodosplita, dodala je i odgovarajući na novinarsko pitanje kazala da je mali broj stečajnih dužnika koji bi izašli iz blokade na takav način.

Dodala je da je sud o uplati izvijestio Brodosplit, ali je stečajni sudac sam prije održavanja ročišta i na dan donošenja odluke o prijedlogu za otvaranje stečaja izvršio uvid putem e-blokade i utvrdio je li žiro-račun stečajnog dužnika u blokadi.

- Koliko je meni poznato, već jučer se počela smanjivati blokada, kada je to počelo točno ne znam, ali danas je oko 13 sati dojavljeno da je račun deblokiran, izjavila je Buzov.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!