16:35 / 26.02.2019.

Autor: T.V./HRT

"Nema te poslovne ideje koja se ne može ostvariti ako se gradi na dobrim temeljima"

-

-

Foto: - / -

Ministarstvo poljoprivrede danas je na Plitvicama uručilo 164 ugovora za nekoliko mjera ruralnog razvoja vrijednih gotovo 85 milijuna kuna.
Ministarstvo poljoprivrede danas je na Plitvicama uručilo 164 ugovora za nekoliko mjera ruralnog razvoja vrijednih gotovo 85 milijuna kuna.

Među ostalim, potpisano je i 36 ugovora s mladim poljoprivrednicima iz Ličko- senjske i Karlovačke županije koji preuzimaju poljoprivredna gospodarstva od starijih nositelja. Njima se putem Programa ruralnog razvoja financira kupnja životinja, mehanizacije i opremanje objekata.

Jedna od najmlađih budućih poljoprivrednica je 19-godišnja Ana Karas is sela Lipje u Karlovačkoj županiji. Od oca preuzima OPG i nastavlja obiteljsku tradiciju uzgoja batata i lubenica. 50 tisuća eura utrošit će u modernizaciju OPG-a. - Išla sam u poljoprivrednu školu i to me zanima i uživam u tome, poručila je Ana.

- Presretan sam što smo prošli na ovom natječaju, ona doista želi ostati na gospodarstvu i ova sredstva koja smo dobili kao mladi poljoprivrednik iskoristit ćemo najbolje što možemo, dodao je njezin otac.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić istaknuo je kako nema te poslovne ideje koja se ne može ostvariti ako se gradi na dobrim temeljima, a jedan od boljih temelja je traženje financiranja tih ideja u europskim fondovima, jer Europa ulaže u isplative, održive i uspješne projekte.

Podsjetio je kako su danas ugovore dobili i mladi poljoprivrednici, koji će sutra proširenje proizvodnje, uvođenje prerade, kupnju dodatne mehanizacije ili edukaciju također moći financirati u sklopu mjera iz Programa ruralnog razvoja. - Očekujem zapravo da će svi oni ostati u Hrvatskoj, da će razvijati poljoprivredu. Ono što je možda najveći problem hrvatske poljoprivrede nije toliko stara mehanizacija ili naša neproduktivnost, nego zapravo loša starosna struktura obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a s ovim mladima to poboljšavao i idemo definitivno u dobrom smjeru, poručio je ministar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!