Nema više sajmova, a kad će - ne zna se

09.02.2021.

21:29

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/HRT

Detalj sa sajma u Benkovcu

Detalj sa sajma u Benkovcu

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

U problemima su zbog zabrane rada brojni sajmovi u Hrvatskoj - od onih stočnih pa do regionalnih, kojih je 500-tinjak. Predstavnici traže da im se nakon 15. veljače omogući rad, jer ističu kako rade na velikim otvorenim površinama. U suprotnom strahuju da bi mnogi sajmovi mogli staviti ključ u bravu, baš kao i poljoprivredni proizvođači.


Na sajmovima na Trgu bana Jelačića nudilo se nekad od zimnice do rukotvorina. Danas više toga nema. 

- Mi ne znamo po kojoj logici tržnice mogu raditi, koje rade na otvorenome, a mi kao sajmovi ne radimo i isto smo na otvorenome. Tržnice rade na 1000 ili 2000 kvadrata a mi na 200.000 kvadrata, pita Miroslav Filipčić iz Udruge hrvatskih sajmova.

Da nije mjera, i sutra bi se, baš kao i svakog desetog u mjesecu, tržilo i na nadaleko poznatom sajmu - onom u Benkovcu. No, zbog mjera ne trži se od lani, pa je upitno hoće li i kada iskoristiti 26 milijuna kuna, koje su povukli iz europskih fondova za proširenje.

- Mi smo održavali sajam. Poštovali smo sve mjere, znači mjerili smo temperaturu, popisivali smo posjetitelje, nažalost dalje to ne možemo raditi, žali se Ivan Mitrović, voditelj Benkovačkog sajma.

U problemima su i brojni poljoprivredni proizvođači, koji nemaju dovoljne količine za trgovačke centre, a sajmovi se ne održavaju. Neki ne mogu prodavati ni na mljekomatima i jajomatima jer od početka godine samoposlužni su aparati u sustavu fiskalizacije, a prilagodba starih aparata je skupa.

- Bit će teško i bojim se da će dosta tih poljoprivrednih proizvođača prestati s radom, upozorava Mladen Jakopović iz Hrvatske poljoprivredne komore. Zato od Stožera traže da im se omogući rad uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!