"Nema zamjene za ruski plin u kratkom roku"

22.02.2022.

15:08

Autor: Hina/HRT

Energetska konferencija u Dohi

Energetska konferencija u Dohi

Foto: QATAR NEWS AGENCY / Reuters

Ni Katar ni druge zemlje  proizvođači nemaju kapaciteta da Europi zamijene ruski plin ukapljenim prirodnim plinom (LNG) ako opskrba bude prekinuta zbog sukoba Rusije i Ukrajine, upozorio je ministar energetike Katara u utorak.

Napetosti između Rusije i Ukrajine eskalirale su u utorak nakon što je Moskva priznala dvije proruske odmetnute regije na istoku Ukrajine i poslala postrojbe na to područje u "mirovnu" misiju.


SAD i europski saveznici spremaju se uvesti nove sankcije Rusiji, koje bi mogle obuhvatiti i ruski plin i prekinuti opskrbu Europe tim energentom.


Washington se proteklih tjedana raspitivao kod velikih proizvođača mogu li Europi zamijeniti ruski plin.


Katarski ministar upozorava


- Udio Rusije u opskrbi Europe iznosi, čini mi se, 30 do 40 posto. Nijedna zemlja ne može zamijeniti takav obujam (plin), za tako nešto nema kapaciteta u LNG-u, rekao je katarski ministar Saad al-Kaabi novinarima na konferenciji o plinu u Dohi.


- Većina LNG-a vezana je jasnim dugoročnim ugovorima i i odredištima. Zato je gotovo nemoguće u kratkom roku zamijeniti takvu količinu" (plina), objasnio je katarski ministar.


Katar spada među najveće proizvođače ukapljenog plina u svijetu i dugoročnim je ugovorima uglavio prodaju većine plina kupcima u Aziji, iako dio prodaje i Europi.


Katarski ministar izjavio je danas da bi na Stari kontinent prema sklopljenim ugovorima mogli preusmjeriti samo 10 do 15 posto prodanog plina.


- Ne radi se o tome da to nije ugovoreno, postavlja se pitanje može li se preusmjeriti. Većina plina vezana je uz dugoročne ugovore, a preusmjeriti bi se moglo vjerojatno 10 do 15 posto, rekao je Kaabi.


Dodatni su problem ograničeni kapaciteti europskih terminala za prihvat ukapljenog plina iz SAD-a i drugih velikih proizvođača, napominje Reuters.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!