13:35 / 20.10.2019.

Autor: Žana Morović-Rudić/HRT

Neotkriveno blago - čaj od masline

-

-

Foto: - / -

Veloižani kao i mnogi drugi maslinari u Dalmaciji berbu maslina nazivaju - mužnjom. Tako će reći i za odvajanje maslinovih listića.
Mnogi maslinari odlučuju se za ekstenzivno maslinarstvo. Slično je ekološkoj proizvodnji, a zbog toga što takav vid poljoprivrede čuva cjelokupni ekosustav, Europska unija osigurava i poticaje. Mi smo dobar primjer našli na otoku Ižu. Tradicionalne sorte maslina, izvrsne su za ulje, ali i čaj od maslinovih listića koji - nakon ulja - tek treba osvojiti nepca.

Mali otoci, mnogo maslina - zarobljenih među mocirama pa su maslinici rascjepkani. Često raspršeni po otočnim vrletima, poput ovih na otoku Ižu.

Denis Barić s obitelji obrađuje 4 maslinika. Do svakog vodi kozji put.

- Maslinarstvom se bavim otkad znam za sebe jer su se i moji roditelji bavili masllinarstvom i brat i ja smo nastavili. Četri godine imamo OPG, koji smo registrirali kao dodanu djelatnost za preradu sve od maslina tako i sa čajem. A s njim smo počeli slučajno. Prijatelj mi je zatražio lišća jer zna da nam je ekološki maslinik i počeo sam malo njuškati po internetu i shvatio koliko je to dobro za zdravlje - ispričao nam je Denis.

Objašnjava i što su ekstezivni maslinici:

- Velika površina zemlje, mali broj maslina, veliki raspon među stablima i Europa plaća poticaje za takve maslinike, zbog eko opstanka, zbog opstanka životinja na tom masliniku. Tu je manji urod u odnosu na druge maslinike. Nema nikakvih pesticida, nema kemikalija, sve je na prirodnoj bazi - kaže.

Veloižani kao i mnogi drugi maslinari u Dalmaciji berbu maslina nazivaju - mužnjom. Tako će reći i za odvajanje maslinovih listića. Denis - kaže - muze grančice za ljekoviti pripravak.

- Lišće je teže skidati jer prsti bride poslje skidanja maslinovih grančica, a masline je teže brati kad je urod loš i kad je svaki plod važan.

A radi se sve ručno - list mora biti zdrav. Čaj je dobar za imunitet, za tlak, masnoću u krvi... Nažalost ljudi to još nisu prepoznali i sami proizvođači rade na edukaciji i svijesti ljudi. A u blagotvornost čaja od masline -  Denis svjedoči i sam - zdrav je kaže "ko dren".

- Ojačao mi je imunitet i u zadnjih godinu i pol dana nisam popio niti jednu tabletu - kaže.

Možda zbog čaja, možda zbog maslinova ulja, a možda i zbog rada na čistom veloiškom zraku. Denis na svom otoku Ižu uživa - unatoč tome, što nisu svi dani u masliniku idilični. Možemo samo zamisliti -  kako je ovdje neugodno kad puše škura - bura,  a na leđima se moraju prenijeti vreće pune maslinova lišća i 500-tinjak kilograma maslina, koliko će, nada se ubrati ploda i ove godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!