Neoznačena taxi vozila rade nered

18.03.2021.

16:47

Autor: Magdalena Šipić/M.N./Regionalni dnevnik/HRT

Autobusi "Prometa" nemaju gdje stati

Autobusi "Prometa" nemaju gdje stati

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Uoči saborske rasprave o izmjenama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, iz splitskog Udruženja obrtnika ponovno upozoravaju na njegovu neprovedivost. Taksiste podupiru i sindikalisti javnog prijevoznika "Prometa". Trn u oku i jednima i drugima neoznačena su taksi vozila koja stajališta gradskih autobusa koriste kao svoja.

Galerija
Split: Nered u prometu, Foto: Regionalni dnevnik/HRT
Taksisti ne žele došljake na stajalištima, Foto: Regionalni dnevnik/HRTMinistar Butković ustraje na liberalizaciji, Foto: Regionalni dnevnik/HRT

Kada se neoznačena taksi vozila zaustave na stajalištima - vozači splitskog Prometa čupaju kosu....Deseci njih voze na jednu dozvolu.   "Netko dođe iz Karlovca, tu u Split, malo će zaradit, sto, dvjesto kuna pa će odspavat na autobusnom stajalištu ili će to koristit' kao punkt", kaže Hrvoje Mlikota, povjerenik Sindikata vozača i prometnih radnika Prometa-


Zakon je loš i neprovediv, kažu; najteže je ljeti, kada zbog stotina taksi vozila iz unutrašnjosti turisti umjesto da troše po restoranima- zapinju u gužvi. "Najlakše je napisati zakon, mogu i ja tako otići u jednu knjižaru, kupit teku i napisati zakon, ali ako on neće biti provediv, onda on nema ni smisla pa tako imamo članak 47. koji kaže da se taxi vozila mogu zaustavljati na autobusnim stajalištima u svrhu iskrcaja i ukrcaja putnika, što, naravno, nitko ne može uredit", kaže  Mlikota.


Prijevoznici tvrde: Izigrani smo


Mole saborske zastupnike da ne glasuju za izmjene zakona. Štetan je, kažu, za državni proračun i sigurnost prometa, a posebno su ogorčeni što im je na sastanku obećano da će se njihovi prijedlozi prihvatiti, no izigrani su, kažu.


"Mi smo jedan fikus koji dođe tamo, obavi se jedan razgovor, nekakav sastanak, radni sastanak, nazovimo to kako hoćete, i nakon toga oni naprave ono što oni žele. ", kaže  Milivoj Topić, predsjednik Ceha prijevoznika Split. "Neka izvoli ministar objasnit svom narodu što radi i za koga? Mi nećemo govorit, on vrlo dobro zna. Neka da imena tih ljudi! Jer ovo nema veze s mozgom!", kaže Vilim Bujević, predsjednik Udruženja obrtnika Split.


Traže ostavku Olega Butkovića, a on im iz Rijeke poručuje da ih razumije jer će uskoro lokalni izbori pa mnogi pritiscima žele nešto dobiti.


"Ja nisam bio na tom sastanku, bio je moj pomoćnik, ali sam s njim razgovarao, nije bilo nikakvih obećanja, bila je konstruktivna rasprava, mi smo određene primjedbe i prihvatili, ali da se vraćamo na 2018.  i da ukidamo liberalizaciju, vraćamo to na gradove i općine, smanjujemo broj dozvola -o tome nema govora.", kaže ministar Butković.


Šumova u komunikaciji očito ima, a glasovanje u Saboru je - sutra.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!