Neto imovina obveznih mirovinskih fondova krajem veljače 18 mlrd eura

23.03.2023.

14:58

Autor: HRT/D.M./Hina

Izračun

Izračun

Foto: lustracija / Pixabay

Neto imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) krajem veljače 2023. iznosila je 18 milijardi eura, što je 116,8 milijuna eura ili 0,7 posto više u odnosu na prethodni mjesec, pokazuje mjesečno izvješće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) objavljeno u četvrtak. Četiri obvezna mirovinska fonda (OMF) krajem veljače ukupno su imala 2.187.513 članova, odnosno 3.673 člana ili 0,17 posto više u odnosu na siječanj 2023. godine.

U veljači su OMF-ovi zabilježili 4.447 novih članova, pri čemu ih je veliku većinu, 96,5 posto, automatizmom rasporedio Regos (Središnji registar osiguranika). Zbog odlaska u mirovinu ili smrti, u veljači ove godine prestalo je članstvo za 774 osiguranika.

U veljači su ukupni neto doprinosi uplaćeni u obvezne mirovinske fondove iznosili 95,6 milijuna eura, a ukupni iznosi isplata po zatvaranju osobnih računa iz svih OMF-ova 11,5 milijuna eura ili 31,8 posto manje u odnosu na prethodni mjesec.

Po podacima Hanfe, nominalni mjesečni prinosi Mirexa na kraju veljače za A kategoriju, koja je namijenjena mlađim osiguranicima i ima najviši rizik ulaganja, iznosili su 0,8 posto, za B kategoriju, odnosno osiguranike na sredini radnog vijeka, uz srednje rizična ulaganja, 0,2 posto, dok su prinosi za C kategoriju, namijenjenu osiguranicima koji uskoro idu u mirovinu, imali negativni predznak, uz pad od 0,6 posto.

Godišnji prinosi imali su pozitivni predznak samo u kategoriji A, uz rast od 3,4 posto, dok su u kategoriji B pali za 0,1 posto, a za 3,3 posto u kategoriji C.

Anualizirani prinosi Mirexa od početka rada OMF-ova pozitivni su u sve tri kategorije, a za Mirex A iznose 6,6 posto, za Mirex B pet posto i za Mirex C 3,2 posto, naveli su iz Hanfe.

Obveznice dominantan oblik ulaganja


Obveznice su na kraju veljače i dalje bile dominantan oblik ulaganja u strukturi OMF-ova, s 11,3 milijarde eura i udjelom od 62,5 posto, pri čemu je taj udjel povećao za neznatna 0,02 postotna boda na mjesečnoj razini.

Istovremeno, povećala se i zastupljenost ulaganja u dionice u imovini OMF-ova, za 0,4 postotna boda, te su ona krajem veljače iznosila 3,9 milijardi eura, odnosno 21,4 posto imovine OMF-ova. Od ostalih oblika ulaganja najzastupljenija su ulaganja u investicijske fondove, s dvije milijarde eura i udjelom od 11,4 posto na razini svih obveznih mirovinskih fondova, podaci su Hanfe za drugi stup mirovinske štednje (individualna kapitalizirana štednja).

Neto imovina dobrovoljnih mirovinskih fondova veća za 3,6 milijuna eura


Na kraju veljače u Hrvatskoj je poslovalo i osam otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova (ODMF), koji su imali 376.348 članova te 21 zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond (ZDMF), sa 47.630 članova. Ukupne mjesečne uplate u dobrovoljne mirovinske fondove (DMF) iznosile su 8,7 milijuna eura, što je 1,3 milijuna eura manje nego prethodni mjesec. Istodobno su ukupne mjesečne isplate dosegnule 5,6 milijuna eura, što je 0,8 milijuna eura ili 17,8 posto više u odnosu na siječanj 2023.

Neto imovina DMF-ova u veljači je tako dosegnula iznos od 1,1 milijardu eura, što je za 3,6 milijuna eura ili 0,3 posto više na mjesečnoj razini. I kod ulaganja DMF-ova najveći dio portfelja čine obveznice, s udjelom od 54,1 posto u ukupnoj neto imovini, zatim dionice s 24,3 posto te investicijski fondovi s 10,2 posto.

Iz Hanfe su izvijestili i da je ukupna neto imovina 100 UCITS fondova (otvoreni investicijski fondovi s javnom ponudom), koliko ih je u veljači poslovalo u Hrvatskoj, krajem mjeseca iznosila 2,1 milijardu eura te je bila za 77 milijuna eura ili 3,6 posto manja nego prethodni mjesec. Neto imovina Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji na kraju veljače iznosila je 136,8 milijuna eura, uz mjesečni rast od 4,1 posto, podaci su Hanfe.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!