14:30 / 17.01.2022.

Autor: HRT/Hina

Neuspjelo mirenje u riječkom KD Vodovod i kanalizacija

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Sindikat zaposlenika vodoopskrbe i odvodnje Hrvatske izvijestio je da je propao pokušaj mirenja u riječkom Komunalnom društvu Vodovodu i kanalizaciji, u sporu o izmjenama kolektivnog ugovora, pa sindikat najavljuje akcije, uključujući štrajk.

Sindikat je započeo s pripremama za sve oblike industrijskih akcija, uključujući i štrajk, navodi se u priopćenju. Dodaje se da je pokušaj mirenja Sindikata i poslodavca propao u petak, 14. siječnja, a do spora je došlo jer poslodavac ne pristaje na sindikalne prijedloge da se u kolektivnom ugovoru u riječkom Komunalnom društvu Vodovodu i kanalizaciji, obveže na povećanje materijalnih prava radnika.

- Kako poslodavac ne pristaje na ugovaranje navedenih materijalnih prava, iako po mišljenju sindikata ima financijskih sredstava za njihovu isplatu, sindikat je započeo s pripremama za provedbu svih oblika industrijskih akcija, koje uključuju i štrajk, naveli su iz Sindikata zaposlenika vodoopskrbe i odvodnje Hrvatske.

Povjerenik sindikalne podružnice u KD Vodovod i kanalizacija Ivo Tomljanović pojasnio je u telefonskom razgovoru da sindikat traži povećanje cijene sata rada, isplatu neoporezivog dijela naknade za topli obrok, isplatu božićnice, povećanje otpremnine za odlazak u mirovinu i povećanje jubilarnih nagrada. Rekao je da je kolektivni ugovor u riječkom KD Vodovod i kanalizacija istekao lani u početku srpnja, da pregovori traju već gotovo sedam mjeseci te da su do sada bili neuspješni. Naveo je da su prosječne plaće u KD Vodovod i kanalizacija Rijeka manje od državnog prosjeka, kao i od prosjeka plaća u sličnim poduzećima u Splitu, Osijeku i Zagrebu. 

U riječkom KD Vodovod i kanalizacija ima 315 zaposlenih, a 204 radnika su članovi Sindikata zaposlenika vodoopskrbe i odvodnje Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!