Nevjerojatna priča o uzgoju ovaca

07.08.2018.

18:25

Autor: HRT

default error photo
Obitelj Čikvar u ovčarstvo je krenula prije osam godina kupivši stado od 20-ak ovaca. Ključna je bila odluka da to bude čistokrvni uzgoj. Svako janje ima svoju internu markicu.
U bilogorskom kraju raste broj uzgajivača ovaca. Obitelj Čikvar iz Velike Barne pokraj Grubišnog Polja uzgoja čistokrvnu romanovsku pasminu što se pokazalo punim pogotkom. Koliko je ta pasmina vrhunske genetike tražena, svjedoči sve veći broj kupaca iz inozemstva, pa se stado stalno povećava.

Obitelj Čikvar u ovčarstvo je krenula prije osam godina kupivši stado od 20-ak ovaca. Ključna je bila odluka da to bude čistokrvni uzgoj. Svako janje ima svoju internu markicu. 

O uspjehu svjedoče i brojne nagrade na ocjenjivanjima. Farmu su registrirali u Bruxellesu pa mogu izravno izvoziti bez posrednika. Ovce izvoze u Ujedinjene Arapskih Emirate, Katar, Uzbekistan, Kazahstan, Bjelorusiju, Tursku i Srbiju. Samo kupci iz Srbije žele otkupiti svu proizvodnju u iduće tri godine.

Trenutno imaju monitoring na ovce koji traje 5 godina kako bi mogli izvoziti u Njemačku. Žele proširivati proizvodnju. Od ukupno 200 ovaca, koliko ih sada imaju, na godinu dobiju i do tisuću janjaca, a jedina zapreka širenju je nedostatak zemljišta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!