18:02 / 04.05.2018.

Autor: A.Š./D.P./HRT

Nezaposlenih u Hrvatskoj najmanje u posljednjih 16 godina

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatska je u ožujku zabilježila najveći pad nezaposlenosti među zemljama Europske unije. Broj nezaposlenih trenutačno je manji od 159 tisuća.
Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje broj nezaposlenih pao je na 158 tisuća, što je najmanje u posljednjih 16 godina. Istodobno, raste broj slobodnih radnih mjesta te je dosegnuo dvadeset četiri tisuće. Nezaposlenost pada zbog velike potražnje za sezonskim radnicima, odlaska mladih u inozemstvo te sve više nezaposlenih koji se zbog različitih razloga ne prijavljuju, odnosno odlaze sa Zavoda za zapošljavanje.

Hrvatska je u ožujku zabilježila najveći pad nezaposlenosti među zemljama Europske unije. Broj nezaposlenih trenutačno je manji od 159 tisuća. "Isto tako veseli da imamo treću stopu rasta zaposlenosti u EU od prošle godine koja iznosi 3,8 posto. Imamo 60 posto više zaposlenih krajem 2017. nego godinu dana ranije", kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Uobičajeno u ovo doba godine raste sezonsko zapošljavanje, no i solidan gospodarski rast razlog je pada broja nezaposlenih. No, stručnjaci tvrde da je do djelomičnog smanjivanja radne snage došlo i zbog emigracije dijela ljudi koji su nakon ulaska u EU potražili posao u zemljama unije. 

Problem našeg tržišta rada je i vrlo mali udio radno aktivnog stanovništva. Sa samo 52 posto u ukupnoj populaciji, na dnu smo europske ljestvice. Uz to, veliki je problem rast broja umirovljenika te zaposlenih u javnom sektoru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!