14:41 / 31.01.2021.

Autor: Hina

NHS za dobrovoljno članstvo u komorama

Mato Mlinarić, predsjednik udruge Nezavisni hrvatski seljaci

Mato Mlinarić, predsjednik udruge Nezavisni hrvatski seljaci

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Predsjednik udruge Nezavisni hrvatski seljaci (NHS) Mato Mlinarić dao je javnu podršku udruzi Glas poduzetnika (UGP) u zahtjevu da članstvo u komorama bude dobrovoljno te istaknuo da komore moraju ovisiti o svojim članovima kako bi uistinu zastupale njihove interese.

"Kao predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka, udruge koja je od početka sudjelovala u radu Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) želim dati javnu podršku UGP-a u njihovom zahtjevu da članstvo u komorama bude dobrovoljno", navodi Mato Mlinarić u priopćenju.

Navodi i kako iz njihovog iskustva, najmlađe članice Hrvatske poljoprivredne komore zna, čim se takva institucija počne zaista baviti svojim poslom, vlast joj, tvrdi, "zabranjuje rad i ukida apanaže". To se, po njegovim riječima, 2012. dogodilo i HPK-a kada je stala na stranu mljekara koji su prosvjedovali zbog niske cijene mlijeka.

Hrvatska poljoprivredna komora je gotovo ugašena, oduzeta su joj i ta mala sredstva koja je imala (oko 8 milijuna kuna godišnje), a vodstvo i predsjednik su dali ostavke, dodaje se u priopćenju.

-Danas je Hrvatska poljoprivredna komora na državnim jaslama i novce ne dobiva od svojih članova poljoprivrednika već od države i zbog toga ne treba čuditi što i štiti državne, a ne seljačke interese. Komore se moraju formirati na dobrovoljnoj bazi i moraju ovisiti o svojim članovima kako bi uistinu zastupale interese tih članova, ističe Mlinarić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!