16:24 / 29.10.2019.

Autor: Zrinka Perić/Daniel Gurov/HRT

Nije sve crno u Slavoniji

Foto: ilustracija, Damir Spehar/PIXSELL

Foto: ilustracija, Damir Spehar/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Gradištu kod Županje otvorena je farma tovnih svinja, krmača i prasadi. Riječ je o jednoj od najmodernijih farmi u Hrvatskoj koja će otvoriti nova radna mjesta.
U Gradištu kod Županje otvorena je farma tovnih svinja, krmača i prasadi. Riječ je o jednoj od najmodernijih farmi u Hrvatskoj koja će otvoriti nova radna mjesta.

Moderna farma svinja dugogodišnji je san obitelji Mijić iz Gradišta. Svinjogojstvom se bave više od 20 godina, a počeli su s tovom nekoliko krmača i prasadi.

- Krmača će biti u farmi za krmače 63 komada, a ukupan kapacitet, što prasaca što tovljenika, moći će biti do 1.800 komada godišnje, govori Stjepo Mijić, svinjogojac iz Gradišta.

Drže ih u strogo kontroliranim uvjetima najsličnijima, kažu, onima u bolnicama. Objekt je ograđen žicom, do njega ne mogu lisice ni divlje svinje, a ljudima koji nisu zaposleni strogo je zabranjen pristup.

- U taj objekt ne može se ući bez da se prethodno ne otuširate, ne prođete barijeru bez da ne promijenite odjeću. Isto tako, prilikom izlaska. Krmače su pod strogim nadzorom i nemogućnost je dolaska bilo kakvog virusa, ističe Marko Mijić, uzgajivač svinja iz Gradišta.

- Farma je izuzetno dobro opremljena i ona će činiti nukleus budućeg tova svinja u ovom području, naglašava Tugomir Majdak, izaslanik predsjednika Vlade i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

Otvaranjem velike i moderne farme obitelj Mijić željela je pokazati da nije u Slavoniji sve tako crno.

Nadamo se da će ljudi, evo, vidjeti da si ipak nešto u našoj državi može ostvariti, može pozitivno napraviti, može od toga živjeti, tako da evo, možda će dobiti poziv za povratak kući.

Vrijednost je projekta oko 7 milijuna kuna od čega je 85 posto europski novac koji su osigurali u sklopu programa ruralnog razvoja. Na farmi će za početak raditi Mijići, a u budućnosti planiraju i zapošljavati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!