09:02 / 05.03.2020.

Autor: V.K./Hina

Nijemci raspoloženiji za putovanja nego lani, ali ih ometa nepredvidljivost koronavirusa

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Raspoloženje Nijemaca za putovanjima na odmore u 2020. u siječnju je bilo iznad prošlogodišnjeg, s njih 72 posto koji su to planirali, u čemu ih ometa nepredvidljivost koronavirusa.
Raspoloženje Nijemaca za putovanjima na odmore u 2020. u siječnju je bilo iznad prošlogodišnjeg, s njih 72 posto koji su to planirali, u čemu ih trenutno, kao i ukupno njemačku i svjetsku turističku industriju, ometa nepredvidljivost koronavirusa, ističu za Hinu iz njemačkog instituta FUR.

FUR (Forschungsgemeinschaft Urlaub und Reisen e.V.) je poznati njemački istraživački institut, koji je prve rezultate jubilarne 50. analize putovanja Reiseanalyse (RA) za 2019. s kratkim naznakama i za 2020. predstavio sredinom ovog tjedna.

Ta analiza godinama slovi najtemeljitijim istraživanjem turističke potražnje na njemačkom tržištu, koje je za brojne turističke zemlje iznimno važno, a za Hrvatsku i broj jedan s daleko najvećim udjelima u ukupnim turističkim dolascima i noćenjima.

Za potrebe te analize istraživači su intervjuirali više od 12 tisuća ispitanika diljem Njemačke u studenom 2019. i siječnju 2020., dajući kroz rezultate niz pouzdanih i kvalitetnih informacija za turističku industriju koje mogu koristiti u planiranju poslovanja, marketinških aktivnostima i sličnog za to tržište.

- Kada se gleda raspoloženje Nijemaca za putovanjima na godišnje odmore koje je bilo u siječnju, ova godina je jako perspektivna s tog tržišta, pogotovo što je više od 70 posto ispitanika reklo i da ne očekuju pogoršanje stabilne ekonomske situacije u zemlji. Sada je teško predviđati zbog koronavirusa, o čemu će, kao i drugdje u svijetu, ovisiti i dolazna i odlazna putovanja u idućem razdoblju, ocjenjuju iz FUR-a.

Lohmann: Na turizam više utječe percepcija i reakcije društva na virus, nego stvarna bolest

Komentirajući rezultate analize i utjecaje koronavirusa na namjere putovanja u 2020., Martin Lohmann, s njemačkog instituta za turizam NIT i dugogodišnji znanstveni savjetnik FUR-a, naglašava da je širenje virusa omelo veliko ovogodišnje početno zanimanje njemačkog tržišta za putovanjima na odmore.

- Da budem precizniji - na turizam više utječe percepcija i reakcija društva na virus nego stvarna bolest. Stoga tu trebamo razlikovati dvije perspektive - aktualnu, tj. trenutnu situaciju i očekivanu situaciju u idućim tjednima ili mjesecima, kaže Lohmann, dodajući da je i budućnost sada malo nepredvidljiva.

U trenutnoj situaciji, što je prošli i ovaj tjedan, kako kaže, buka oko virusa zasjenila je sve druge aspekte života, pa i turizam, zbog čega će i planiranje i rezervacija putovanja vjerojatno biti odgođeno za neko vrijeme (dani ili tjedni), uz moguća otkazivanja zbog zabrinutosti za zdravlje, ali s naglaskom na neke vrste odredišta i neke vrste putnika.

U drugoj, očekivanoj situaciji u skoroj budućnosti uz daljnje širenje bolesti može doći i do većih poremećaja u potražnji, ali i, kako predviđa Lohmann, svojevrsne naviknutosti društva na tu situaciju, s nešto opuštenijim pogledom, pa i promjenom kriterija u odabiru odredišta, što može i promijeniti pozicije pojedinih odredišta na njemačkom tržištu.

Više od 55 milijuna Nijemaca putovalo na godišnje odmore

Od ostalih pokazatelja njemačke turističke potražnje u 2019. u analizi RA se navodi da je 55,2 milijuna Nijemaca, slično kao u 2018., putovalo na godišnje odmore od pet i više dana, odnosno da je 78 posto stanovništva te zemlje išlo na bar jedan odmor.

Ukupno su na tim odmorima potrošili 73,1 milijardu eura, što je rekordna potrošnja, oko 2 milijarde eura više nego u 2018.

Mediteran najtraženiji, Hrvatska na 7. mjestu omiljenih destinacija

Analiza pokazuje i da je u 2019. najviše Nijemaca putovalo na odmore u inozemstvo, na što se odnosi čak 74 posto svih odlazaka na odmore, dok je preostalih 26 posto bilo u samoj Njemačkoj, čime je među pojedinačnim odredištima/zemljama ipak za Nijemce na prvom mjestu za odmore.

U inozemstvu su najviše birali sunčane i tzv. plažne destinacije, a sunčanje, kupanje, lijepo vrijeme i toplina su bili i najčešći motivi putovanja, u čemu su posebice prednjačile mediteranske zemlje, gdje su Nijemci ostvarili gotovo 40 posto svih lanjskih inozemnih odmora.

Španjolska je i u 2019. Nijemcima bila na prvom mjestu omiljenih destinacija za odmore, s udjelom od 13 posto njihovih inozemnih putovanja, a s udjelom od 8,7 posto slijedi Italija. Treća je Turska s udjelom od 6,3 posto.

Hrvatska im je s udjelom od 2,7 posto u 2019. bila na sedmom mjestu, dok su ispred nje bile još Austrija, Grčka i Francuska, a iza Poljska, Nizozemska i Egipat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!