12:50 / 17.10.2019.

Autor: D.M./M.Š./HRT

Nikad jači Biograd Boat Show

Foto: Vladimir Šetka/HRT

Foto: Vladimir Šetka/HRT

Foto: - / HRT

Ove godine sudjeluje čak 400 izlagača, a pretpostavlja se da će sajam u iduća četiri dana posjetiti oko 20.000 ljudi. Ondje se mogu vidjeti brojne premijere brodova, domaće i strane brodogradnje.
U Biogradu je otvoren najveći nautički sajam u Hrvatskoj - 21. Biograd Boat Show. U sklopu njega održavaju se tradicionalni HGK-ovi Dani nautike te 1. Croatia Charter Expo. Sajam je otvorila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. 

- U dva desetljeća ova je nautička, gospodarska i turistička manifestacija izrasla u jedan od vodećih nautičkih sajmova u Europi koju svake godine posjeti tisuće posjetitelja. Sajamske manifestacije poput ove promoviraju iznimno važan segment naše turističke ponude, nautiku, čiji razvoj moramo nedvosmisleno podržavati, kazala je Kolinda Grabar-Kitarović.

Dodala je kako je uspjeh i važnost Biograd Boat Showa prepoznala i Hrvatska gospodarska komora (HGK), koja u sklopu tog sajma treći put organizira i Dane nautike.

Nautički turizam neizostavan je segment hrvatske turističke ponude, čiji razvoj moramo nedvosmisleno podržavati, poručila je Grabar-Kitarović.

Naglasila je kako je važno i "komplementiranje turizma s drugim industrijama u Hrvatskoj", gdje ponajviše vidi "našu poljoprivredu da konačno ostvarimo ono što stalno govorimo, da zelena Hrvatska hrani plavu Hrvatsku, da se razvija kontinentalni turizam, o čemu smo posebno govorili na nedavnim Danima turizma u Osijeku".

Hrvatska nautička velesila, ali mora paziti na održivost

Biogradski sajam počeo je panelom "Je li Hrvatska i dalje vodeća charter destinacija u svijetu?". Na sajmu će biti proglašen i Hrvatski brod godine 2019.

Potpredsjednik HGK Dragan Kovačević ocijenio je da je Hrvatska nautička velesila i jedna od najznačajnijih nautičkih destinacija na Mediteranu, ali i globalno.

- To potvrđuju i brojke - Hrvatska ima flotu od 4.300 plovila, više od 140 luka nautičkog turizma s više od 17 tisuća vezova i milijun putnika na kruzerima. Prosjek potrošnje nautičara je 126 eura dnevno, a u čarteru 183 eura, pri čemu više od 30 posto tog novca troše na druge oblike turizma, od kulturnog do vinske i gastronomske ponude, iznio je Kovačević.

Naglasio je kako se upravo zbog tih brojki, ali i potencijala i razvoja nautičkog turizma u Hrvatskoj, "mora čuvati obala i more, ali i otklanjati prepreke, posebice one zakonske, za snažnije investiranje i konkurentnost nautičkog sektora".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!