Nikolić: Konkretnim projektima pomoći ćemo poduzetnicima

09.06.2021.

16:32

Autor: Studio 4/HRT

Ivan Ante Nikolić

Ivan Ante Nikolić

Foto: Studio 4 / HRT

Sisačko-Moslavačko područje je sustavno zanemarivano, ljudi gledaju s nepovjerenjem na sve potencijalne poteze koje bi netko povlačio. Međutim, mi smo se duboko povezali s poduzetničkom zajednicom na tom prostoru, i kroz tu analizu i angažman zadobili njihovo povjerenje, da mogu vjerovati kako će HUP stvarno štititi poduzetničke interese - izjavio je u emisiji Studio 4 Ivan Ante Nikolić, HUP-ov predstavnik u Vladinoj radnoj skupini izrade programa društvene i gospodarske revitalizacije Sisačko-Moslavačke županije. 

Nikolić je u ožujku pozvao poduzetnike s područja te županije da se izjasne o tome koje su im konkretne mjere pomoći najpotrebnije.

- To je jedina županija u kojoj je broj umirovljenika premašio broj aktivnog radnog stanovništva. Infrastrukturni problemi s kojima se poduzetnici susreću kreću od stvarno rudimentarnih stvari – neki nemaju pristup širokopojasnom internetu, neki nemaju adekvatnu elektroenergetsku mrežu, neki imaju problema s vodovodom. Pa sve do administracije i birokracije o jako velikim rokovima za ishodovanje građevinskih dozvola za poslovne objekte - napominje.


Kako bi pomogao poboljšati lošu poslovnu infrastrukturu i poduzetničku klimu, HUP je donio niz mjera i preporuka.

- Išli smo s konkretnim projektom pomoći malim i mikro poduzetnicima – to je ono što možemo napraviti sad, i nadati se da ćemo postići nekakve kratkoročne pozitivne efekte - kaže Nikolić.

Te mjere uključuju dostupnost kapitala za daljnji razvoj, osnaživanje vještinama upravljačkog kadra i zaposlenika u smislu strateškog planiranja, EU fondova, i nekih specifičnih znanja koja su im potrebna.

- Osmislili smo projekt kroz koji će se poduzetnicima moći osigurati konzultantska pomoć, sukladno projektima koje će aplicirati. Ići ćemo na manji broj poduzetnika, ali idemo na kvalitetne projekte – idemo sustavno raditi s tim ljudima - dodaje Nikolić.

Prvi korak bit će inicijalna analiza poslovanja svih poduzetnika koji apliciraju, i određivanje jasnih ciljeva. Nakon toga će se birati konzultanti i ići će se u provedbu projekta – dakle, tek kad sve bude jasno i transparentno.

Za ovakve projekte aplicirati može mikro i malo poduzeće s područja Banovine, kaže Nikolić. Moraju imati minimalno 3 zaposlena, ne smiju biti u blokadi duže od 90 dana, i nad odgovornim osobama ne smije biti sudski postupak s područja gospodarskog kriminaliteta, utaja poreza, i takvih stvari - objašnjava i dodaje kako nema ograničenja što se tiče vrste projekata za koje poduzetnici mogu aplicirati. Iako su poduzetnici još uvijek skeptični oko ovih mjera pomoći, Nikolić vjeruje kako će uz 4 do 5 većih investicija povratiti povjerenje poduzetnika i stvoriti povoljnija struktura.

Potencijal Sisačko-Moslavačke županije vidi drvnu i prehrambenu industriju, no i mnoge druge. Napominje kako je velika šansa, koju treba sagledati, višegodišnji financijski okvir koji je trenutno u pripremi i obuhvaća velika financijska sredstva koja dolaze iz Europske Unije.

- Imamo područje koje je u stvarno lošem stanju, i dio novaca za gospodarstvo koji je tamo bi se trebao usmjeriti u taj kraj. Može biti bespovratan, mogu biti beskamatni krediti i mogu biti hibridi o kojima se već govori – beskamatni kredit koji se pretvara u bespovratna sredstva ako ostvarite određene ciljeve - kaže Nikolić i dodaje kako se svi zainteresirani trebaju javiti HUP-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!