20:32 / 16.02.2019.

Autor: Dijana Kovaček/HRT

Niske kamatne stope i u 2020.?

-

-

Foto: - / -

Samo lani hrvatski su se građani zadužili za 5,5 milijardi kuna novih kredita, a privukle su ih ponajviše niske kamatne stope.
Ukupni krediti stanovništvu, prema podacima HNB-a, dosegnuli su potkraj prošle godine 124 milijarde i 400 milijuna kuna. Samo lani hrvatski su se građani zadužili za 5,5 milijardi kuna novih kredita, a privukle su ih ponajviše niske kamatne stope. Primjerice, na stambene kredite danas su oko 3 posto - upola niže nego prije 10 godina.

No u Hrvatskoj narodnoj banci još od kraja prošle godine upozoravaju na snažan rast gotovinskih nenamjenskih kredita, pa guverner Boris Vujčić najavljuje mjere usmjerene na njihovo zauzdavanje.

- Vujčić: Gotovinski krediti nisu novi 'švicarac', no paralele postoje

Građani se svaki mjesec zadužuju sve više, premda je to još daleko od onih pretkriznih vremena, 2000-tih. Postaju i sve skloniji kunskim kreditima, a uočljiv je velik rast gotovinskih nenamjenskih kredita. Stambeni su krediti, u odnosu na one prije 5 godina, povoljniji i nekoliko desetaka tisuća eura.

- Izlaskom iz recesije građani su malo slobodniji, više nisu tako stisnuti, uzimaju ponovno kredite, zato što su kamate drastično pale, 30 do 40% u zadnjih 5 godina, a osim toga to se koristi ne samo za uzimanje novih kredita nego i za refinanciranje starih dugovanja, kaže Vjeko Peretić, financijski savjetnik.

Kamatne stope u Hrvatskoj uvelike ovise o Europskoj središnjoj banci. A ona je uskoro trebala podignuti kamatne stope. Međutim, najnovije prognoze Europske komisije o neočekivanom usporavanju rasta u Europskoj uniji, pogotovo u eurozoni, mogle bi utjecati i na monetarnu politiku u ovoj, ali i idućoj godini.

To znači da se polako stvaraju pretpostavke da Europska centralna banka zapravo tijekom ovog ciklusa uopće neće dizati kamatne stope, kaže Hrvoje Stojić, ekonomski analitičar Addiko banke.

Da bi zbog pogoršanja prilika u gospodarstvu eurozone i niske inflacije Europska središnja banka mogla zadržati niske kamatne stope - smatra i viceguverner HNB-a Vedran Šošić.

- Ona je najavila da neće, najranije do kraja ljeta zaoštravati monetarnu politiku, a sada, s obzirom na ova kretanja u realnoj ekonomiji otvoren je na neki način prostor da se kamatne stope ostave na tim iznimno niskim, negativnim razinama za referentne stope i u idućoj godini, kaže on.

Usporavanje rasta u Europskoj uniji i našim glavnim  vanjskotrgovinskim partnerima nije dobra vijest za Hrvatsku, pogotovo za izvozne tvrtke i turizam. No za zadužene i one koji to tek namjeravaju postati, dobra je vijest da bi se relativno niske kamatne stope trebale zadržati i 2020.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!