Nizozemsko gospodarstvo ušlo je u recesiju

16.08.2023.

11:35

Autor: Hina/HRT

Nizozemsko gospodarstvo ušlo u recesiju

Nizozemsko gospodarstvo ušlo u recesiju

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Nizozemsko gospodarstvo ušlo je u recesiju nakon što je u drugom tromjesečju palo za 0,3 posto u odnosu na prethodno, pokazala je prva procjena koju je u srijedu objavila nizozemska statistička agencija.

To peto po veličini gospodarstvo u eurozoni zabilježilo je pad drugo tromjesečje zaredom, nakon pada za 0,4 posto u prva tri mjeseca ove godine.


Nizozemski gospodarski rast je u 2021. i 2022. iznosio blizu 5 posto, uslijed oporavka od pada izazvanog covidom-19.


Prvu recesiju nakon pandemije prouzročio je pad osobne potrošnje i izvoza, uslijed visoke inflacije koja je poskupjela hranu i podigla iznose računa za energiju u Nizozemskoj i u njezinim trgovinskim partnerima. Potrošnja je pala za 1,6 posto, a izvoz je bio za 0,7 posto manji nego u prva tri mjeseca ove godine.


Inflacija u Nizozemskoj usporava nakon što je u rujnu prošle godine dosegnula vrhunac od 14,5 posto, ali i dalje je ostala na relativno visokih oko 6 posto u drugom tromjesečju 2023. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!