08:42 / 22.10.2020.

Autor: Studio 4/B.A./HRT

Njavro: Naći način kako da radimo, a da se ne zarazimo

-

-

Foto: - / -

Ovaj novi paket mjera apsolutno je potreban, rekao je prodekan Zagrebačke škole ekonomije i managementa Mato Njavro.
Ovaj novi paket mjera apsolutno je potreban, rekao je prodekan Zagrebačke škole ekonomije i managementa Mato Njavro jutros u HRT-ovoj emisiji Studio 4 govoreći o novom paketu Vladinih gospodarskih mjera.

➡️ Nove mjere za gospodarstvo
➡️ Reakcije na Vladine mjere

Njavro je rekao da, kad je pandemija počela, dosta toga nismo znali te da mnogo toga još ne znamo. Primjer su dvije uspješne zemlje koje su primijenile dijametralno suprotan način borbe protiv pandemije - Izrael, koji je u potpunom lockdownu, i Švedska, koja je otvorena.

- Ono što znamo nakon deset mjeseci je to da ovaj lockdown, odnosno zatvaranje ekonomije, ima realan i izrazito velik trošak. Vlada je u trećem mjesecu relativno brzo i vrlo snažno poduprla ekonomiju prvim paketom mjera, koji je bio izrazito dobro prihvaćen među poslodavcima i privatnom sektoru, rekao je Njavro.

- Morat ćemo naći način kako da radimo, a da se ne zarazimo, dodao je.

Hrvatska, istaknuo je, mora paziti da se ne pretvorimo u ekonomiju koja ljeti ovisi o turizmu, a u ostatku godine o europskim fondovima.

- Moramo gledati da iskoristimo ovu krizu da se bolje pozicioniramo za idućih deset godina koje dolaze, rekao je Njavro.

On smatra da je Hrvatska nakon ulaska u EU prestala biti ambiciozna.

- Hrvatskoj fali jedna vizija što hoćemo. Mi od 2000. nismo napravili niti jednu jedinu veću reformu, niti zdravstva niti školstva niti javne uprave. Možda je baš ovo taj trenutak u našoj povijesti kad ćemo shvatiti da je ovo jedna kriza koju možemo iskoristiti da reformiramo dijelove našeg društva, poručio je.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!