Njemačka će bez dodatnih mjera teško postići cilj skladištenja plina

09.08.2022.

14:48

Autor: HRT/D.M./Hina

Plinovod

Plinovod

Foto: PHOTOCREO Michal Bednarek / PIXSELL

Ostane li dotok ruskog plina kroz plinovod Sjeverni tok 1 u Njemačku na sadašnjoj niskoj razini, ona možda neće postići svoj cilj skladištenja plina do studenog, upozorava u najnovijem izvještaju njemački regulator za električnu energiju i plin Bundesnetzagentur.

Ostane li opskrba ruskim plinom preko Sjevernog toka 1 na niskoj razini, razina skladištenja plina od 95 postio do studenoga teško se može postići bez dodatnih mjera, kaže se u izvještaju, u kojemu se situacija u njemačkom energetskom sustavu ocjenjuje "napetom". Dodaje se da smanjenje opskrbe iz Rusije utječe na prijenos plina u druge europske zemlje poput Francuske, Austrije i Češke.

Njemački regulator iznosi da je od petka protok plina iz Sjevernog toka 1 na oko 20 posto maksimalnog kapaciteta, a ukupna popunjenost njemačkih plinskih skladišta je 70,4 posto. Zadnjih nekoliko tjedana smanjena je količina ruskog plina koja dotječe plinovodom Sjeverni tok 1, a navodno je razlog redukcija kašnjenje u isporuci plinske turbine.

Njemački kancelar Olaf Scholz prošli tjedan je rekao da Rusija odgađa preuzimanje turbine i nastavak normalnog rada plinovoda. Nekoliko gradova u Njemačkoj uvelo je mjere racionalizacije energije kako bi pomogli bržem punjenju plinskih skladišta.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!