17:38 / 23.02.2022.

Autor: V.K/Hina/HRT

Njemačka članica konzorcija Sjeverni tok 2 procjenjuje štetu

Sjeverni tok 2

Sjeverni tok 2

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Njemačka energetska tvrtka Uniper priopćila je u srijedu da procjenjuje hoće li zbog obustave certificiranja plinovoda Sjeverni tok 2 u Njemačkoj morati umanjiti vrijednost ulaganja u taj projekt.

Uniper, član konzorcija Sjeverni tok 2, priopćio je bi zbog eskalacije ukrajinske krize Sjeverni tok 2 "mogao biti dodatno odgođen ili trpjeti druge posljedice".

Kompanija je već u više navrata upozoravala da će možda morati umanjiti vrijednost ulaganja u plinovod ako neće moći biti dovršen.

Na čelu je konzorcija ruski plinski div Gazprom, a u njegovom su sastavu, uz Uniper, i austrijski OMV, francuski Engie, njemačka Wintershall Dea i multinacionalna tvrtka Shell sa sjedištem. Svaka tvrtka uložila je u izgradnju plinovoda po 950 milijuna eura.

Berlin je u utorak zaustavio postupak izdavanja certifikata Sjevernom toku 2, koji bi udvostručio isporuke ruskog plina u Njemačku, nakon što je Moskva službeno priznala neovisnost dvije odmetnute regije u istočnoj Ukrajini s većinskim ruskim stanovništvom.

Kancelar Olaf Scholz obustavio je certifikaciju plinovoda vrijednog 9,5 milijardi eura, rekavši da zbog najnovijih događaja ministarstvo gospodarstva mora donijeti novu procjenu o sigurnosti opskrbe energijom.

- Procjenjujemo utjecaj jučerašnje odluke na naša potraživanja prema Nord Streamu 2, uključujući potencijalne implikacije u vidu umanjenja vrijednosti, rekao je predsjednik Uprave Unipera Klaus-Dieter Maubach nakon predstavljanja poslovnih rezultata.

Uniper trenutno ne razmatra pravne korake u vezi s obustavom u nadi da će plinovod na kraju biti certificiran na temelju diplomatskog rješenja ukrajinsko-ruske krize, rekao je Maubach.

Austrijski OMV u utorak je priopćio da trenutačno ne vidi potrebe za otpisom ulaganja u Sjeverni tok 2.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!