Njemačka industrijska proizvodnja naglo pala u ožujku

08.05.2023.

13:02

Autor: Hina/HRT/A.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Njemačka industrijska proizvodnja naglo je pala u ožujku, izvijestio je statistički ured, istaknuvši oštar pad u automobilskom i građevinskom sektoru.

Proizvodnja je u ožujku smanjena za 3,4 posto u odnosu na veljaču kada je po revidiranom podatku porasla za 2,1 posto, pokazali su podaci Destatisa.

Nakon dobrog rasta industrijske proizvodnje početkom godine, ožujak je donio neočekivano oštar pad, priopćilo je ministarstvo gospodarstva.

Proizvodnja motornih vozila i automobilskih dijelova smanjena je za 6,5 posto, a proizvodnja strojeva i opreme za 3,4 posto.

Destatis je izdvojio i 4,6-postotni pad u građevinarstvu.

Proizvodnja bila veća za 2,5 posto

U prva tri ovogodišnja mjeseca proizvodnja je bila veća za 2,5 posto nego u zadnjem tromjesečju 2022., izvijestio je statistički ured.

Podaci o novim narudžbama u ožujku signaliziraju da industriju čeka teško razdoblje, sudeći po 10,7-postotnom padu potražnje u ožujku u odnosu na prethodni mjesec, najvećem od pandemijske 2020. godine.

U automobilskom sektoru nove narudžbe potonule su u ožujku za 12,2 posto u odnosu na veljaču, a u sektoru proizvodnje strojeva za 5,9 posto.

- Njemačka proizvodnja sve više osjeća posljedice podizanja kamatnih stopa u svijetu, koje sve više koče gospodarstvo, primjećuje ekonomist Commerzbanka Ralph Solveen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!