17:26 / 08.04.2022.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Njemačka najavila više od 100 mlrd. eura pomoći kompanijama

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Marian Weyo / Shutterstock

Njemačka planira izdvojiti više od 100 milijardi eura kako bi pomogla kompanijama na koje je utjecao rat u Ukrajini, pokazuje dokument ministarstava financija i gospodarstva.


Sankcije uvedene Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu teško pogađaju rusko gospodarstvo, ali utječu i na kompanije u Njemačkoj.


Ministar gospodarstva Robert Habeck i ministar financija Christian Lindner pripremili su zato opsežan paket mjera kako bi pomogli poduzećima koja su teško pogođena ratnim zbivanjima ili sankcijama.


U aktualnoj situaciji kompanijama je u prvom redu važna kratkoročna likvidnost. Zato vlada ponajprije podupire likvidnost poduzeća i sektora.


Vlada će tako putem razvojne banke KfW tvrtkama na koje je negativno utjecao rat ponuditi zajmove u vrijednosti oko sedam milijardi eura.


Tvrtke svih veličina trebale bi imati pristup kreditima s niskim kamatama, bez obveza, stoji u dokumentu.


Vlada će proširiti i pandemijski program kreditnih jamstava koji će obuhvatiti i kompanije pogođene ratom u Ukrajini.


Najavljuju i 100 milijardi eura kredita za kompanije potencijalno izložene visokim troškovima energije, zbog visokih kolaterala koje burze plina i struje traže od trgovaca kako bi im dopustile sudjelovanje u trgovini.


Tvrtkama koje troše puno energije vlada planira neko vrijeme financirati dio troškova.


Dodaju i da bi mogli razmotriti mogućnost dokapitalizacije posebno važnih tvrtki ulaganjima u dionice i hibridnim vrijednosnicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!