Njemačka planira ubrzati reformu energetskog tržišta

20.02.2023.

15:36

Autor: P.F./Hina/HRT

Solarne i vjetroleketrane

Solarne i vjetroleketrane

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Njemačka će ove godine napraviti najveći dio posla kako bi pripremila svoje tržište električne energije na obnovljive izvore do kraja desetljeća, rekao je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck.

Ministar Robert Habeck planira restrukturirati tržište od 550 tervatsati (Twh) godišnje kako će potražnja rasti, a proizvodnja se prebacivati na privremene izvore, jer se najveće europsko gospodarstvo odmiče od fosilnih goriva i približava ostvarenju svojih "klimatskih obveza".

- Najveći dio potrebnog posla obavit ćemo u 2023. godini, rekao je Habeck na savjetovanju o reformi tržišta električne energije.

Berlin cilja generirati 80% električne energije iz vjetra i sunca do 2030., a sada još i više, nakon pada ruskog izvoz fosilnih goriva u Njemačku prošle godine.

Kako bi podržala promjene ka zelenoj energiji kako se pouzdanija proizvodnja nuklearne energije i ugljena postupno ukida, vlada priprema natječaje za energetske kapacitete na plin, rekao je Habeck.

Kazao je da će strategija za natječaje biti spremna tijekom ovog tromjesečja te naglasio da će plin kasnije biti zamijenjen alternativama s nižim udjelom ugljika poput vodika proizvedenog iz čiste energije putem elektrolize.

Daljnji izazov bit će istovremeni porast potražnje za električnom energijom za rad električnih automobila i toplinskih pumpi (dizalica).

Njemački bi se plan time mogao izdvojiti od nekih drugih zemalja EU-a koje se drže nešto stabilnijih izvora energije, rekao je Habeck.

Poslovna zajednica smatra da Njemačka treba biti pragmatična i da može puno toga naučiti iz iskustava dugih zemalja.

Pogledajmo što je funkcioniralo drugdje kako ne bismo gubili vrijeme, rekao je viši direktor za energetske mjere u Siemens Energyju Samuel Alt.

Predstavnik kompanije za razvoj obnovljivih izvora energije Baywa r.e. Daniel Hoelder je rekao da su porezni i kreditni poticaji koje predlaže SAD vrlo, vrlo zanimljiva opcija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!