Njemačka pokreće program pomoći za ugljično neutralnu industriju

05.06.2023.

10:31

Autor: Hina/HRT/R.S.

Pomoć industrijskom sektoru

Pomoć industrijskom sektoru

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Njemačka pokreće program koji će staviti na raspolaganje desetke milijardi eura tvrtkama koje se suočavaju sa značajnim troškovima energije, u pokušaju da pomogne industrijskom sektoru financirati pomak prema ugljično neutralnoj proizvodnji, piše Reuters.

Tvrtke će se moći prijaviti za potpore za koje je vlada najavljuje da će se mjeriti u desecima milijardama eura, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo gospodarstva.

Kompanije imaju dva mjeseca da izraze interes za sudjelovanje u projektu cilj kojega je ispunjenje obećanja Njemačke da postane ugljično neutralna do 2045. godine.

Njemačka industrija suočena je s pritiskom kombinacije visokih troškova sirovina, energije i rada, dok druge regije, ponajviše Sjedinjene Države, mame europske tvrtke izdašnim subvencijama.

Ministar gospodarstva Robert Habeck je rekao da bi tvrtke pogodne za subvencije bile one koje godišnje ispuštaju 10 kilotona ugljikovog dioksida ili više.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!