Njemačka privremeno uvozi strane radnike zbog nedostatka u zračnim lukama

26.06.2022.

09:45

Autor: P.F./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Olena Yakobchuk / Shutterstock

Njemačka će dopustiti ulazak stranih radnika zbog manjka djelatnika u njemačkim zračnim lukama kao privremenu mjeru, objavio je njemački list Bild am Sonntag, navodeći ministre unutarnjih poslova, prometa i rada.

Zračne luke diljem Europe, uključujući Njemačku, suočavaju se s nedostatkom osoblja usred povećanog kretanja putnika zbog ukidanja većine epidemioloških mjera uvedenih zbog COVID-a 19.

Fotografije putnika koji u dugim redovima čekaju na sigurnosnu provjeru u zračnoj luci u Düsseldorfu ranije ovog tjedna pokazale su razmjer deficita radne snage, koji je izazvao kaos tijekom turističke sezone.

Ministarstva unutarnjih poslova, rada i prometa započet će zajedničku kampanju dovođenja privremenih stranih radnika kako bi radili u njemačkim zračnim lukama, napisao je Bild, dodavši da u zračnim lukama postoji manjak od 2000 do 3000 zaposlenika.

Cilj kampanje je iz Turske u Njemačku dovesti četveroznamenkasti broj kvalificiranih radnika koji će biti zaposleni na nekoliko mjeseci od srpnja.

Ministar rada Hubertus Heil je rekao da poslodavci moraju isplaćivati plaće sukladno kolektivnim ugovorima i pružiti pristojan smještaj za ograničeno vrijeme.

- Želimo ukloniti bilo koji oblik socijalnog dampinga i iskorištavanja, rekao je Heil, prema Bildu.

Socijalni damping je praksa isplaćivanja nižih plaća od uobičajenih na nekom tržištu rada.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!