Njemačka vlada blokirala kinesku kupnju proizvođača mikročipova

09.11.2022.

13:44

Autor: Hina/HRT

Elmos

Elmos

Foto: Stephane Nitschke / REUTERS

Njemačka vlada blokirala je kineska ulaganja u dva domaća proizvođača čipova, istaknuvši bojazni za nacionalnu sigurnost i problematični transfer osjetljive tehnologije u Kinu.

Vlada je uložila veto na ponudu švedske kompanije Silex, podružnice kineskog Sai Microelectronicsa, za tvornicu čipova u vlasništvu Elmosa, kompanije sa sjedištem u Dortmundu.

- Moramo pomno pratiti preuzimanja kompanija kada je u pitanju važna infrastruktura odnosno kada prijeti opasnost prijenosa tehnologije kupcima iz zemalja izvan EU-a, rekao je u priopćenju ministar gospodarstva Robert Habeck.

- Važno je da, posebno u sektoru poluvodiča, zaštitimo tehnološki i ekonomski suverenitet Njemačke i Europe. Njemačka je, naravno, i dalje otvorena lokacija za ulaganja i to će ostati i budućnosti, ali nismo naivni, dodao je Habeck.

U Elmosu nisu bili dostupni za komentar blokade prodaje. Kompanija je svojedobno objavila da planira prodati proizvodnju kristalnih pločica za mikročipove švedskom konkurentu Silexu za 85 milijuna eura.

Gradski dužnosnici Dortmunda, uključujući gradonačelnika Thomasa Westphala, strahuju da će blokada dovesti pod znak pitanja radna mjesta u Elmosovoj tvornici.

Tvornica proizvodi čipove bazirane na starijoj tehnologiji koju Elmos više ne koristi na svojim proizvodnim linijama. Sami čipovi još su važni za medicinske uređaje, napominje agencija dpa.

Vlada je danas blokirala i ulaganje u ERS Electronics, čije je sjedište u Bavarskoj, rekli su za Reuters izvori u vladi.

Glasnogovornica ERS Elecronicsa opovrgnula je planove o prodaji, dodavši tek da je uprava razmatrala mogućnost ulaganja kineske investicijske tvrtke čije ime nije navela.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova naglasio je da Peking želi pravedno i otvoreno okruženje za kineska ulaganja.

Kineskom ministarstvu vanjskih poslova nisu poznati detalji ulaganja u Elmos i ERS Electronics, ali Peking potiče domaće kompanije na investicijsku suradnju u inozemstvu, na korist obje strane, izjavio je Zhao Lijian.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!