Njemačka Yamalom šalje Poljskoj znatno više plina

23.11.2022.

12:50

Autor: T.D./HRT/Hina

Njemačka Yamalom šalje Poljskoj znatno više plina

Njemačka Yamalom šalje Poljskoj znatno više plina

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Isporuke plina iz Njemačke u Poljsku cjevovodom Yamal-Europe osjetno su porasle u srijedu, prema podacima operatera plinovoda Gascade, a isporuke ruskog plina u Europu preko Ukrajine bile su stabilne.

Rezervacije Yamalovih kapaciteta za isporuku plina iz Njemačke u Poljsku pokazivale su od osam do devet sati ujutro po srednjoeuropskom vremenu isporuku 5.961.076 kilovat sati plina po satu, prema podacima na mjernoj točki Mallnow na njemačko-poljskoj granici.

To bi značilo da su porasle za 45,4 posto u odnosu na rane jutarnje sate.

Rezervacije kapaciteta za isporuku ruskog plina u Slovačku preko Ukrajine preko granične točke Velke Kapusany pokazivale su isporuke 41,7 milijuna prostornih metara, u odnosu na jučerašnjih 40,5 milijuna kubičnih metara, pokazuju podaci ukrajinskog transportnog sustava.

Ruski Gazprom priopćio je da će u srijedu u Europu preko Ukrajine isporučiti 42,1 milijun prostornih metara plina, slično kao i proteklih dana.

Kompanija je u utorak upozorila da bi mogla smanjiti isporuke preko Ukrajine jer smatra da zadržava dio plina namijenjenog Moldaviji.

Gazprom više ne šalje Njemačkoj plin Sjevernim tokom 1 preko Baltičkog mora budući da je krajem srpnja teško oštećen u eksploziji. Sumnja se na sabotažu i pokrenuta je istraga, ali Norveška, Švedska, Danska i Njemačka nisu objavile njezine rezultate.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!