Njemačka za "ciljana i funkcionalna" ograničenja korištenja SWIFT-a

26.02.2022.

22:15

Autor: I.Z./HRT/Hina

Njemačka za "ciljana i funkcionalna" ograničenja korištenja SWIFT-a

Njemačka za "ciljana i funkcionalna" ograničenja korištenja SWIFT-a

Foto: - / Shutterstock

Njemačka je pristala na "ciljane i funkcionalne" mjere Rusiji u korištenju globalnog međubankovnog platnog sustava SWIFT, objavili su danas njemački ministri vanjskih poslova i gospodarstva, a odluku je odmah pozdravio ukrajinski predsjednik. 

- Žurno radimo na tome da ograničimo kolateralnu štetu koja će nastati isključenjem iz SWIFT-a na taj način da da mjera pogodi prave osobe koje treba pogoditi. Potrebno nam je ciljano i funkcionalno ograničenje SWIFT-a", rekli su ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock i ministar gospodarstva Robert Habeck u zajedničkoj izjavi.

Isključenje Rusije iz sustava kojim se koriste tisuće banaka trebalo bi nanijeti težak udarac ruskom bankovnom sustavu, uskraćujući bankama pristup novcu.

Međutim, isključenje iz SWIFT-a naštetilo bi i gospodarstvu mnogih zemalja i tvrtkama jer bi izazvalo velike poremećaje u, primjerice, nabavi ruske nafte i plina.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da je zahvalan svima za odluku o isključenju Rusije iz SWFIT-a, prenosi Reuters.

Njemačka vlada jučer je branila svoju odluku da u sklopu sankcija prema Rusiji ne isključuje tu zemlju iz SWIFT-a, jer Europa već ima u slučaju Irana negativna iskustva s izbacivanjem iz Swift sustava, rekla je jučer Baerbock.

Ona je rekla da bi isključivanjem Rusije iz Swift sustava bilo onemogućeno financiranje humanitarnih projekata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!