09:36 / 14.02.2019.

Autor: HRT

Njemačka za dlaku izbjegla recesiju, gospodarstvo stagnira

-

-

Foto: - / -

Nakon dinamičnog početka prošle godine, u drugom dijelu godine zabilježen je blagi pad. U cijeloj prošloj godini gospodarstvo je poraslo 1,4 posto.
Njemačko gospodarstvo zabilježilo je u posljednjem lanjskom tromjesečju stagnaciju u odnosu na prethodni kvartal, čime je izbjeglo recesiju, no zabrinutosti u vezi najvećeg europskog gospodarstva i dalje ostaju.

U četvrtom kvartalu prošle godine rast njemačkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) iznosio je 0,0 posto u odnosu na treće tromjesečje, izvijestio je u njemački statistički ured Destatis.

Analitičari u anketi Reutersa očekivali su, pak, blagi rast, od 0,1 posto.
Premda rast nije zabilježen, gospodarstvo je izbjeglo recesiju, koje mu je prijetila nakon što je u trećem tromjesečju palo 0,2 posto, što je bio prvi pad BDP-a od 2015. godine.

Nakon dinamičnog početka prošle godine, u drugom dijelu godine zabilježen je blagi pad. U cijeloj prošloj godini gospodarstvo je poraslo 1,4 posto, navodi se u izvješću Destatisa.

Ured je izvijestio i da je u posljednjem lanjskom tromjesečju utjecaj domaće potražnje bio pozitivan, no da situacija u vanjskoj trgovini nije imala pozitivan doprinos rastu BDP-a.

Carsten Brzeski, glavni ekonomist u ING Germany, kaže da je 2018. godina počela s očekivanjima da će gospodarstvo porasti po najvišim stopama od 2011., no godina je završila s razočaranjem. Njemačko gospodarstvo izbjeglo je tehničku recesiju s najmanjim mogućim pomakom, kaže Brzeski.

Njemačko je gospodarstvo posljednjih mjeseci pod pritiskom zbog strukturnih promjena u automobilskoj industriji, trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, uvođenja carina i usporavanja rasta globalnog gospodarstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!