Njemačke izvoznike brinu Kina i SAD

29.12.2022.

12:46

Autor: Hina/HRT/R.S.

Njemački izvoznici očekuju slabu 2023. godinu

Njemački izvoznici očekuju slabu 2023. godinu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Njemački izvoznici očekuju mršavu 2023. godinu, a najviše ih brine širenje Covida u Kini i oprez kupaca u SAD-u zbog rasta cijena, objavila je udruga za veleprodaju i vanjsku trgovinu BGA.

- Izvoz neće pasti u 2023. godini, ali ne možemo očekivati ni snažan rast, rekao je predsjednik BGA Dirk Jandura u intervjuu za Reuters, objavljenom danas.


- Uspjeh bi bila i pozitivna nula u realnom izrazu, dodao je Jandura.


Glavni su trgovinski partneri Njemačke SAD i Kina.


Peking je ovog mjeseca odustao od politike nulte tolerancije prema covidu i virus se sada širi gotovo bez prepreka. Iako bi se gospodarstvo iduće godine trebalo snažno oporaviti, idući tjedni i mjeseci bit će teški budući da raste broj zaraženih radnika.


- Brine nas i SAD, naglasio je šef BGA. Euro je ponovo ojačao nakon što je Europska središnja banka podigla kamatne stope, a to neće biti poticaj izvozu, objasnio je.


Više kamatne stope po njegovim riječima već utječu na situaciju u SAD-u, posebice u građevinskom sektoru.


ECB i američka središnja banka podigle su kamatne stope kako bi obuzdale inflaciju, a očekuje se da će nastaviti zaoštravati monetarnu politiku i u idućoj godini.


Njemački izvoznici nisu u posljednjim mjesecima uspjeli realizirati sve narudžbe zbog problema u opskrbi, rekao je Jandura. Zato su knjige narudžbi još uvijek pune, a očekivano ublažavanje uskih grla u nabavi trebalo bi ih poštedjeti praznog hoda u poslovanju.


Njemački je izvoz u ovoj godini vjerojatno zabilježio dvoznamenkastu stopu rasta, uglavnom zahvaljujući višim cijenama, dok je obujam izvoza uvećan po niskoj jednoznamenkastoj stopi, rekao je Jandura.


U prošloj je godini izvoz porastao za 14 posto, a uvoz za 17 posto, pa je njemački višak u robnoj razmjeni sa svijetom smanjen petu godinu zaredom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!