Njemačke zračne luke u poteškoćama zbog manjka osoblja

05.06.2022.

15:44

Autor: M.Š./Hina/HRT

Zračna luka u Freisingu kod Muenchena

Zračna luka u Freisingu kod Muenchena

Foto: Igor Marx / Shutterstock

Njemački ministar prometa Volker Wissing (Liberalno-demokratska stranka FDP) ukazao je na problem nedostatka osoblja u turističkoj i prometnoj branši tijekom sezone godišnjih odmora, prenose mediji u Njemačkoj u nedjelju.

Ovdje dva aspekta negativno utječu na razvoj situacije: velik broj ljudi koji nakon godina pandemije konačno žele na odmor te istodobni manjak osoblja u turističkoj i prometnoj branši koja je posljednjih godina izgubila velik broj zaposlenih, rekao je Wissing za dnevnik Bild am Sonntag.

Manjak osoblja je posebice vidljiv u zračnom prometu gdje je uoči praznika došlo do ogromnih gužvi i zastoja u njemačkim zračnim lukama.

Osoblja jednostavno nedostaje u svim sektorima: od kontrole putnika, preko ukrcaja prtljage pa do kabinskog osoblja, rekao je Wissing.

On je objasnio kako su mnogi iz ove braše tijekom pandemijske krize potražili druge poslove na kojima su i ostali.

Wissing govori o 20 posto manje radnika u usporedbi s vremenom prije pandemije koronavirusa.

Wissing je zatražio pokretanje inicijative za pridobivanje stručne radne snage i modernizaciju infrastrukture.

Sindikati uposlenih u zračnim lukama procjenjuju trenutni manjak od oko 5500 radnika.

Problem je u tome, kako se navodi, da zbog dugotrajnih sigurnosnih provjera radnika koji se zapošljavaju u zračnim lukama, nije moguće u kratkom roku zaposliti veći broj radnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!