Njemački kemijski div zaključio 2022. godinu s gubitkom

18.01.2023.

12:06

Autor: T.V./HRT/Hina

Njemački kemijski div BASF zaključio 2022. godinu s gubitkom

Njemački kemijski div BASF zaključio 2022. godinu s gubitkom

Foto: Michael Derrer Fuchs / Shutterstock

Njemački kemijski div BASF preliminarno je izvijestio da je fiskalnu 2022. godinu zaključio s neto gubitkom zbog smanjene vrijednosti vlasničkog udjela u plinskoj i naftnoj tvrtki Wintershall Dea, suvlasnici plinovoda Sjeverni tok 2.

BASF očekuje neto gubitak u 2022. od 1,38 milijardi eura. U 2021. poslovao je s neto dobiti od 5,52 milijarde eura.

Prihod im je lani porastao za 11 posto, na 87,33 milijarde eura, u skladu s prognozama, zahvaljujući podignutim cijenama i povoljnom utjecaju valutnih tečajeva.

Kada se isključe posebne stavke, dobit prije kamata i poreza (EBIT) smanjena je 11,5 posto, na 6,88 milijardi eura.

EBIT je pao 14,7 posto, na 6,55 milijardi eura.

Kompanija neto gubitak u 2022. pripisuje negotovinskom umanjenju vrijednosti udjela u plinskoj i naftnoj tvrtki Wintershall Dea, za oko 7,3 milijarde eura, zbog izdvajanja .

- Otpis proizlazi u prvom redu iz izdvajanja iz bilance Wintershall Deae aktivnosti istraživanja i proizvodnje u Rusiji zbog velikog gubitka stvarnog utjecaja i ekonomskog izvlaštenja, navodi BASF u priopćenju objavljenom u utorak.

Wintershall Dea planira se u potpunosti povući iz Rusije, u skladu sa zakonskim obavezama, a već je otpisala europsko poslovanje s transportom plina, uključujući i udio u kompaniji koja upravlja plinovodom Sjeverni tok, dodaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!