15:40 / 26.04.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

Njemački poslovni čelnici u travnju prevladali početni šok zbog rata u Ukrajini

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Poslovna klima u Njemačkoj stabilizirala se u travnju nakon početnog šoka koji je izazvala ruska invazija na Ukrajinu, pokazalo je mjesečno istraživanje instituta ifo.

Indeks poslovne klime porastao je u travnju za jedan bod u odnosu na ožujak i iznosio je 91,8 bodova, nakon pada u prethodnom mjesecu. Kompanije su zadovoljne trenutnim poslovanjem te je došlo do značajnog poboljšanja očekivanja za idućih šest mjeseci.

- Nakon početnog šoka zbog ruskog napada njemačko gospodarstvo pokazuje otpornost, zaključio je u izvješću objavljenom u ponedjeljak predsjednik instituta Clemens Fuest, dodavši da se raspoloženje stabiliziralo na niskoj razini.

Industrijske i uslužne tvrtke manje su pesmistične nego u ožujku, utvrdio je ifo, posebno istaknuvši poboljšanje u sektoru transporta i logistike.

U građevinskom i maloprodajnom sektoru očekivanja su dodatno pogoršana, pokazalo je istraživanje.

Kompanije neznatno bolje ocjenjuju i aktualno stanje u poslovanju, utvrdio je ifo.

Ifo indeks temelji se na anketi u kojoj sudjeluje približno 7000 tvrtki u sektorima proizvodnje, građevine, veleprodaje i maloprodaje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!