09:29 / 10.02.2020.

Autor: HRT

Njemačko-hrvatski gospodarski forum u Frankfurtu

Ilustracija, foto: Gerd Altmann/Pixabay

Ilustracija, foto: Gerd Altmann/Pixabay

Foto: - / -

Njemačko-hrvatski gospodarski forum upriličen je u okviru manifestacije "Hrvatski gospodarski dan" u povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zvonjenjem starim burzovnim zvonom simbolično je označila početak radnog dana na Frankfurtskoj burzi, te je izrazila zadovoljstvo što može podržati Hrvatski gospodarski dan upriličen povodom predsjedanja Hrvatske EU-om. U delegaciji s predsjednicom RH je i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman te guverner HNB-a Boris Vujčić kao i predsjednik HGK Luka Burilović.

- Veselim se poslovnom danu koji stoji pred nama. Došla sam u Frankfurt kako bih podržala ovaj događaj. Nadam se da će moja današnja posjeta pridonijeti daljnjem poboljšanju gospodarskih odnosa Njemačke i Hrvatske, rekla je Grabar Kitarović uoči svečanog obilježavanja početka rada Frankfurtske burze vrijednosnim papirima.

Njemačko-hrvatski gospodarski forum

Predsjednica je u Frankfurtu otvorila Njemačko-hrvatski gospodarski forum, organiziran u okviru manifestacije Hrvatski gospodarski dan povodom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije. "Naš cilj je povećanje njemačkih investicija u hrvatsko gospodarstvo", rekla je te dodala kako na polju gospodarstva u Hrvatskoj "još mnogo toga treba učiniti".

Hrvatska predsjednica istaknula je kako je Hrvatska zainteresirana za privlačenje više njemačkih ulaganja, posebno u znanost, tehnologiju i inovacije, kao i greenfield ulaganja u automobilsku industriju i drugdje. Isto tako, istaknula je potporu koju je Hrvatska pružila visoko inovativnom projektu pod nazivom Vallis Solaris Hrvatska, kojem je cilj zajednička provedba primijenjenih istraživanja u području obnovljivih izvora energije. Spomenula je i mnoge državljane Hrvatske koji žive i rade u ovom dijelu Njemačke, a čiji broj se od ulaska Hrvatske u Europsku uniju osjetno povećao, istaknuvši da bi njihovo iskustvo moglo poslužiti za razvoj partnerskih odnosa između Njemačke i Hrvatske. Najavila je održavanje još jednog "Dana hrvatskog gospodarstva", početkom svibnja u Hamburgu, u sklopu predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije.

Hrvatska predsjednica će u tijekom dana posjetiti i Mainz, gdje će predati povelje i odlikovanja hrvatskim udrugama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!