07:05 / 29.03.2022.

Autor: Hina/HRT

Njemačkoj trebaju tri godine da postane neovisna o ruskom plinu

Plinovod

Plinovod

Foto: Ilustracija / Shuterstock

Njemačkoj će trebati tri godine da organizira alternativne opskrbe plinom kako bi postala neovisna o plinu iz Rusije, rekao je glavni izvršni direktor njemačkog energetskog diva E.ON.

- Procijenili smo da bi to zahtijevalo razdoblje od tri godine, rekao je izvršni direktor E.ON-a Leonhard Birnbaum za njemačku TV emisiju Tagesthemen, na pitanje koliko brzo bi se Njemačka mogla odviknuti od ruskog plina.

- Bez opskrbe ruskog plina njemačko gospodarstvo pretrpjelo bi ogromnu štetu, koju treba izbjeći ako je na bilo koji način moguće, dodao je.

Upozorio je i na sekundarne efekte zbog nestašice komponenti i repromaterijala u raznim daljnjim industrijama.

Na sastanku čelnika Europske unije u petak nije se pojavio zajednički stav o prošlotjednom zahtjevu Rusije da "neprijateljske" zemlje moraju plaćati svoj plin u rubljama, a ne eurima. To je bilo nakon što su se Sjedinjene Države i europski saveznici udružili oko niza sankcija usmjerenih Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!