Norveška pojačava istraživanja na Arktiku

24.01.2023.

16:25

Autor: Hina/E.P.C.

Norveška pojačava potragu za energentima na Arktiku

Norveška pojačava potragu za energentima na Arktiku

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Norveška je objavila da će energetskim tvrtkama ponuditi rekordan broj lokacija za traganje za naftom i plinom na Arktiku kako bi povećala proizvodnju ugljikovodika. Najveći opskrbljivač Europe plinom i veliki izvoznik sirove nafte sprema se energetskim kompanijama ponuditi 78 blokova u Barentsovom moru, najviše otkada su počeli organizirati aukcije u 2003. godini.

Norveška, inače najveći europski proizvođač plina, planira energetskim kompanijama, osim lokacija na Barentsomom moru, ponuditi i 14 novih blokova u Norveškom moru, također u arktičkom pojasu.


Vlada u Oslu tako će ove godine na eksploataciju ponuditi 92 nova bloka, dok je prošle godine ponudila 28 blokova. 


- Omogućiti nova otkrića na sjeveru važno je za Europu, zemlju i regiju, rekao je norveški ministar nafte i energetike Terje Aasland.


Prema službenim norveškim procjenama, zasad je u Barentsovom moru otkrivena tek trećina nalazišta nafte i plina.


Norveška tako planira pojačati proizvodnju nafte i plina, kako bi Europi nadoknadila izgubljene ruske energente, ali cijenu bi mogao platiti okoliš.


Vode u blizini arktičkog ledenog pokrivača važna su hranilišta za brojne vrste, od sićušnih zooplanktona do bijelih medvjeda i kitova.


Aktivistička ekološka organizacija Greenpeace upozorila je da je većina ponuđenih blokova daleko na sjeveru Barentsovog mora, a neki su i na područjima gdje se ledeni pokrivač zadržava cijele godine.


- Vlada je kreator politike koja je neprijatelj prirode i klime, stoji u priopćenju norveškog Greenpeacea.


Vlada  i dalje misli da bi Norveška trebala biti u svjetskom vrhu po izvozu fosilnih goriva i zagađenja u ostatak svijeta. Klimatska kriza traži dijametralno suprotni odgovor, napisao je na Twitteru zastupnik manjinske stranke Socijalističke ljevice Lars Haltbrekken.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!