Norveška vlada odobrila veću proizvodnju plina

16.03.2022.

13:31

Autor: I.B./Hina

Cijene plina u porastu

Cijene plina u porastu

Foto: Vasily Fedosenko / REUTERS

Norveške vlasti dozvolile su Equinoru i njegovim partnerima veću proizvodnju plina tijekom ljetnih mjeseci zbog povećane potražnje u Europi, priopćila je državna naftna i plinska kompanija.

Norveško ministarstvo nafte i energije izdalo je prilagođene dozvole proizvodnje kojima će se povećati proizvodnja na poljima Troll, Oseberg i Heidrun.

U razgovoru s vlastima i našim partnerima sada poduzimamo korake kako bismo održali zimsku razinu visoke proizvodnje, rekao je izvršni potpredsjednik odjela istraživanja i proizvodnje u Equinoru Kjetil Hove u priopćenju.

Osenberg će tako moći povećati izvoz do 30. rujna za oko milijardu kubičnih metara, odnosno za oko 15 do 20 posto u tekućoj plinskoj godini. U ovoj godini proizveli bi oko sedam milijardi kubičnih metara plina, ističu u Equinoru.

Planirano zaustavljanje proizvodnje radi održavanja odgođeno je za rujan, dodaju.

Odobren je i zahtjev za povećanje proizvodnje plina na Heidrunu, za 400 milijuna kubičnih metara, odnosno oko 30 posto.

Ako se proizvodnja na drugim poljima smanji, odobren je i zahtjev i za povećanjem proizvodnje u polju Troll, na 38 milijardi kubika, što je povećanje od milijardu kubičnih metara odnosno tri posto u ovoj godini.

Oseberg i Heidrun zajedno mogu proizvesti 1,4 milijarde kubičnih metara čime se može podmiriti potražnja 1,4 milijuna europskih kućanstava tijekom godine, stoji u priopćenju Equinora.

Hammerfest ostaje zatvoren  

Krajem siječnja kompanija je izvijestila da će popravci na pogonu za ukapljivanje plina u Hammerfestu nakon požara trajati dulje no što se očekivalo, produljivši obustavu proizvodnje za šest tjedana, do sredine svibnja.

Pogon u Hammerfestu ne radi od rujna 2020., a u punom kapacitetu može preraditi 18 milijuna kubičnih metara plina dnevno i jedini je veliki pogon za ukapljivanje plina u Europi.

Rekordna dobit

Početkom veljače Equinor je izvijestio o rekordnoj dobiti u posljednjem kvartalu 2021. godine, zahvaljujući snažnom rastu cijena energenata i ukrajinskoj krizi koja je potaknula val potražnje za norveškim plinom budući da je Europa počela smanjivati ovisnost o isporukama iz Rusije.

Prilagođena dobit prije poreza skočila je u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju na 15 milijardi dolara, najvišu razinu od Equinorovog osnivanja. U istom razdoblju 2020. iznosila je 756 milijuna dolara.

Prilagođeni ukupni prihod više je nego udvostručen, na 31,8 milijardi dolara, što su u Equinoru objasnili višim cijenama nafte i europskim cijenama plina "bez presedana", a izdvojili su i povećanu proizvodnju.

Proizvodnja nafte i plina porasla je u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca šest posto, na 2,16 milijuna barela ekvivalenta nafte dnevno. U kompaniji su krajem siječnja predviđali da će u ovoj godini povećati proizvodnju nafte i plina za dva posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!