Norveški državni fond povlači se iz kineske tvrtke zbog ljuskavaca

07:28 / 23.12.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Norveški državni fond povlači se iz kineske tvrtke

Norveški državni fond povlači se iz kineske tvrtke

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Norveški državni mirovinski fond vrijedan 1,4 bilijuna američkih dolara povukao se iz kineske farmaceutske tvrtke Yunnan Baiyao jer ta tvrtka koristi i prodaje dijelove tijela ljuskavaca koji su ugrožena vrsta.


Fond je u priopćenju objavljenom u utorak istaknuo da pozorno prati i rad brazilske tvrtke Marfrig Global Foods, jednog od najvećih proizvođača govedine u toj zemlji te da bi je mogao isključiti iz svojeg investicijskog portfelja jer pridonosi "ozbiljnoj šteti okolišu". Konkretno, riječ je o deforestaciji u njezinu opskrbnom lancu.

Fond, jedan od najvećih investitora na svijetu, poštuje etički kodeks koji je definirao norveški parlament i ne smije ulagati u tvrtke koje, između ostalog, proizvode nuklearno oružje, duhan i kazetne bombe.

Fond je potkraj 2020. imao udio od 0,11 posto u kineskoj farmaceutskoj tvrtki Yunnan Baiyao, u vrijednosti od 23 milijuna dolara, a u Marfrigu udio od 0,22 posto vrijedan 4,4 milijuna dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!