Norveški Loke kupio kompaniju za rudarenje u dubokom moru

17.03.2023.

16:34

Autor: P.F./Hina/HRT

Platforma na moru

Platforma na moru

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Norveški Loke Marine Minerals kupio je od američkog proizvođača oružja Lockheed Martina britansku tvrtku UK Sea Resources (UKSR) koja je pribavila dozvole za vađenje ruda u bogatom pojasu Tihog oceana.

Norveška se zahvaljujući golemim rezervama nafte i plina svrstala među najbogatije zemlje svijeta, a sada predvodi utrku za vađenje ruda s morskog dna koje sadrže dragocjene minerale, ključne za zelenu tranziciju.

Oslo trenutno razmatra izdavanje dozvola za istraživanje plemenitih minerala u proširenom kontinentalnom pojasu u sjevernom Atlantiku.

Loke je izvijestio da je od Lockheed Martina kupio britansku tvrtku UK Sea Resources (UKSR) koja ima dvije licence za istraživanje ruda na morskom dnu u zoni Clarion-Clipperton (CCZ) u Tihom oceanu. Zona je površine 4,5 milijuna četvornih kilometara, a njezino dno prekriveno je grumenjem bogatim kobaltom, bakrom, niklom i manganom.

UKSR također ima 19,9% udjela u Ocean Mineral Singaporeu, podružnici singapurske Keppel korporacije koja također ima licencu u zoni Clarion-Clipperton.

Norveška tvrtka planira krenuti s vađenjem do 2030. i uložiti oko 100 milijuna dolara u istraživanje, mapiranje i tehnološki razvoj, rekao je izvršni direktor Walter Sognnes.

Trenutno prelazimo s uistinu temeljnih istraživanja u fazu koja vodi do eksploatacije, rekao je izvršni direktor UKSR-a Christopher Williams.

Lockheed Martin nije naveo razlog prodaje, istaknuvši tek da je nakon detaljne analize poslovanja bilo jasno da postoji bolji vlasnik za poslovanje u UK Seabed Resourcesu.

Planovi za vađenje minerala s morskog dna na udaru su kritika aktivista za zaštitu okoliša koji opominju da bi mogli razorno utjecati na morski ekosustav.

Da bi kompanije mogle vaditi rude u međunarodnim vodama, UN-ov Međunarodni regulator za morsko dno (ISA) sa sjedištem na Jamajci mora regulirati njihove aktivnosti. Države članice ISA-e okupile su se u Kingstonu, a finaliziranje propisa očekuje se do srpnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!