19:03 / 23.07.2019.

Autor: M.Š./HRT

Nova ministrica poljoprivrede za HRT o prvim potezima

-

-

Foto: - / -

Nova ministrica poljoprivrede Marija Vučković dosad je u tom ministarstvu bila državna tajnica.
Nova ministrica poljoprivrede Marija Vučković dosad je u tom ministarstvu bila državna tajnica.

Magistrica je ekonomije i prva žena na čelu Ministarstva poljoprivrede.

Tijekom preuzimanja dužnosti istaknula je kako se nada da će ispuniti očekivanja poljoprivrednika, ribara te stanovnika ruralnih krajeva.

Pred Marijom Vučković, kako se čini, bit će puno posla, tu je mnogo projekata. Koji su prioriteti u prvih godinu dana?

- Prioriteti su zaustavljanje pada u najvažnijim sektorima hrvatske poljoprivrede, ribarstva i akvakulture. Tu je i povećanje konkurentnosti, produktivnosti, ostanak ljudi u ruralnim prostorima, a to je nemoguće bez poboljšanja infrastrukture u tim područjima, ističe ministrica Marija Vučković.

Što se tiče ribarske infrastrukture, ministrica ističe da je osigurano 310 milijuna kuna za obnovu ribarskih luka i drugu infrastrukturu.

- Ugovorili smo do sada 130 milijuna kuna, a očekujemo da ćemo iskoristiti sva sredstva.

Decentralizacija upravljanja raspolaganja poljoprivrednim zemljištem bila je dobra odluka, dodaje Vučković. Smatra da će se time početi rješavati problemi.

- Mislim da oni to mogu izvesti, a da im mi možemo još bolje i učinkovitije pomoći. Radimo i na olakšanju procedura, vjerujem da ćemo odgovoriti svim novim izazovima. Zakonom su osigurani prioriteti za stočarstvo, mlade, dosadašnje korisnike i domicilno stanovništvo.

Što se tiče povlačenja sredstava iz Europske unije, putem programa Ruralnog razvoja, koji je vrijedan 2,4 milijardi eura, kaže da smo ugovorili oko 70 posto sredstava te da su isplate izvršene za oko 40 posto. iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo ugovoreno je pak 55 posto sredstava.

- Statistika ga čini najuspješnijim programom koji se financira iz europskih strukturnih i investicijskih instrumenata.

Ministrica je komentirala i kvalitetu hrane koju konzumiramo u Hrvatskoj.

- Jedemo sigurnu hranu, ako uspoređujemo s drugim europskim zemljama. Imamo i sustav uzbunjivanja. Radimi i na dobivanju dozvola za prodaju naših proizvoda na udaljenim trećim tržištima poput Japana, Rusije, Ukrajine. To će donijeti oporavak poljoprivrede, zaključuje ministrica Marija Vučković.

Cijeli razgovor s ministricom pogledajte u nastavku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!