Nova percepcija Šibenika: poželjan za život i privlačan turistima

27.10.2021.

16:44

Autor: Ana Štrelov/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Pogled s tvrđave na Šibenik

Pogled s tvrđave na Šibenik

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Na šibenskoj tvrđavi Barone uručeni su ugovori u vrijednosti od 10,2 milijuna kuna za europske projekte koji imaju veliku vrijednost za razvoj grada i županije. Ulaganje u gospodarstvo i vrednovanje kulturne baštine Šibenik već godinama prakticira i zahvaljujući europskom novcu pruža novu percepciju grada. 

Poželjan za život i privlačan turistima - slika je to današnjeg Šibenika.

Lijepo je, aposlutno prekrasno. Ovo je jedan od najljepših gradova koji sam posjetio u Hrvatskoj, smatra Tim, turist iz Engleske.

- Te tvrđave i najbolje se vidi kad ljudi marendavaju, da je sve puno za razliku od prijašnjih godina, istaknuo je Miroslav, stanovnik Šibenika.

Jer Šibenik se preprodio europskim novcem. I danas je stiglo novih 10,2 milijuna kuna. Najviše Županijskom centru Bikarac za novi sustav gospodarenja otpadom.

- Ova sredstva koja smo sad dobili nam rješavaju problem koji bi nastao jer bi se morali zadužiti. Tako da ćemo ovim sredstvima završiti projekt izgradnje centra do kraja, naglasio je Robert Podrug, direktor tvrtke "Bikarac" d.o.o. 

Koji će biti gotov do kraja ove godine. U idućoj pak očekuje se završetak Posjetiteljskog centra u kanalu svetog Ante. Za njega, više od tri milijuna kuna.

-  Jedna sinergija prirodne i kulturne baštine dolazi napokon na vidjelo i nadamo se da će početi živjeti punim plućima, navodi Anita Babačić Ajduk, ravnateljica JU Priroda Šibensko-kninske županije.

Odavno tako žive tvrđave koje godinama kroče putem europskih fondova. Devet projekata je iza njih.

- Definitivno je to jedna od naših aktivnosti kojoj se jako puno posvećujemo. Naprosto smo mi tako i krenuli, počevši od tvrđave Sv. Mihovila, Barone pa sada i Sv. Ivana zajedno sa gradom, rekla je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica JU Tvrđava kulture.

Jednoj od važnijih poduzetničkih zona u Hrvatskoj - Podi, za izgradnju infrastrukture dodijeljeno je milijun kuna.

Šibenik je primjer dobre prakse korištenja europskih fondova. U sedam godina realizirani su projekti vrijedni sto milijuna kuna.

- Taj novac uložen u prvoj fazi kroz različite fondove i revitalizacija kulturnog dobra je dovela do gospodarske prepoznatljivosti, smatra gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

- Ovakvi primjeri projekata potakli i druge brojne i djelatnike i institucije i gradove koji imaju vrijednu kulturnu prirodnu baštinu da nastave pripremati projektnu dokumentaciju i pripremati svoje projekte za ovo novo razdoblje, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Uz dosadašnje iskustvo, nastavljaju koristiti nove projektne prilike. I mijenjati vizuru grada - nabolje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!