14:16 / 26.10.2018.

Autor: P.F./Hina

Nova tvornica u Kutini: Proizvodni kapaciteti puni i za 2019.

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Tvornica Ziegler sa 113 zaposlenih, iz sastava tvrtke Ziegler d.o.o. Hrvatska, koja najsuvremenijom tehnologijom proizvodi vatrogasna vozila, i službeno je otvorena u Kutini, a nakon probnog razdoblja, tvornica sada radi punim kapacitetom.

Tvrtka, osnovana 2000. godine, koja osim kutinske ima i tvornicu u Zagrebu, članica je ugledne Ziegler grupe sa sjedištem u Njemačkoj, a bavi se projektiranjem, razvojem, proizvodnjom, održavanjem, popravcima i prodajom specijalnih vatrogasnih nadogradnji i vatrogasne opreme. 

Ziegler je jedan od vodećih proizvođača vatrogasnih vozila u svijetu s pogonima u Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj i Hrvatskoj, a već je pet godina u sastavu globalne grupacije CIMS. 

Sve najsuvremenije tehnologije, znanja i iskustvo, tvrtka je primijenila u kutinskoj tvornici, koja proizvodi komponente za sve članice grupacije, što znači da više od 95% proizvodnje izvozi. Osim u zemlje iz okruženja, specijalna se vozila najviše izvoze u Kinu, Njemačku, Nizozemsku, Tursku, Rumunjsku, Poljsku, Keniju, Pakistan, Vijetnam, Iran i Izrael.

Na službenom otvorenju tvrtku je predstavio njen direktor Darijo Marinić, inače član uprave Ziegler grupe, rekavši kako je u Kutini završilo razdoblje probne proizvodnje i sada tvornica radi punim kapacitetom.  U planu je i proširenje tvornice, te zapošljavanje novih djelatnika.

U grupaciji je kutinska tvornica zadužena za razvoj novih specijalnih vozila, koja se ne proizvode u serijama, već po narudžbi. Tu spadaju i specijalna vatrogasna vozila za potrebe vojske i zračnih luka. Osim u europske, takva vozila izvozimo i u azijske zemlje. Godišnje u Zagrebu i Kutini proizvedeno oko 200 specijalnih vozila, ali i komponente za potrebe cijele grupacije. U Hrvatskoj imamo i brojne kooperante, pa uz naših 270 zaposlenih, od čega je 30 inženjera u razvoju, radi još oko 600 zaposlenih u tvrtkama s kojima kooperiramo, rekao je Marinić.

U upravi tvornice ističu kako oni ne prodaju vozila, nego posao. Naime, vozila se ne proizvode serijski za prodaju, nego prema posebnoj narudžbi i zahtjevima kupca. Svi proizvodni kapaciteti u Hrvatskoj narudžbama su popunjeni godinu dana unaprijed. Trenutačno je na proizvodnim linijama 60 vozila, od kojih je svako posebno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!